Енергийната криза в Европа няма да се реши с таван на цените, смята Мартин Владимиров

4544
Енергийната криза в Европа няма да се реши с таван на цените, смята Мартин Владимиров
Снимка: Студио Actualno

Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза, заяви по БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

"Причината е, че подобна мярка би подкопала основите на функционирането на европейските енергийни пазари, либерализацията и интеграцията на пазарите и всъщност няма да проработят. Тези тавани не могат да решат енергийната криза. Упорството на ЕК и специално на Фон дер Лайен може да доведе и до нейния момент на Лиз Тръс, т.е. отиваме към един доста сериозен икономически колапс в област енергетика, ако се предприемат действия, които реално могат да окажат такова влияние върху европейските енергийни пазари, че в началото на пролетта да нямаме достатъчно газ да напълним газохранилищата", коментира той.

ОЩЕ: Таван на цената на газа в ЕС поставя под риск осигуряването на доставки за следващата зима

По думите му при налагане на таван на цената на газа много трудно ще може да се привлекат доставки на втечнен природен газ от САЩ и други страни. Частните компании се ориентират по това къде е най-висока цената, подчерта експертът и добави, че в момента цената в Европа е по-висока от тази в Азия, но това може да се промени:

"Това обаче няма да е вечно. Азиатското търсене обикновено изпреварва европейското и подтиква големите компании, износители на втечнен природен газ, да се насочват натам. Когато те нямат ценови стимул да реализират своите количества в Европа, нищо не може да ги задържи".

Най-адекватният отговор на кризата с доставките на природен газ в Европа е чувствително намаляване на потреблението му, категоричен е Мартин Владимиров. Според него това би се явило "естествена спирачка, таван" за цената на природния газ и няма да се създадат изкривявания, които да подтикнат доставчиците да се пренасочат към други части на света.

"Тази година Европа е свила търсенето с около 26% до момента, което е и причината да сме в сравнително спокойна ситуация на пазара в момента. Догодина обаче инстинктът за по-голямо потребление, особено при индустрията, ще се събуди отново, но тогава вече няма да има достъпа до допълнителни количества от всички направления и Европа много по-трудно ще напълни хранилищата, без да предложи свръх висока цена на производителите на втечнен природен газ. Вероятно най-сериозна криза ще се усети в периода април – юни догодина, когато хранилищата ще са доста по-изпразнени и ще започне периодът на пълненето им, но без яснота откъде ще дойде достатъчно газ", коментира Владимиров.

ЕС не успя да постигне съгласие за таван на цените на газа

Министрите на енергетиката на ЕС не успяха да се споразумеят за таван на цените на газа, за да смекчат енергийната криза в Европа, пред...

Според него в такъв момент търговците на газ имат интерес да задържат продажбите, за да максимизират печалбата си и да постигнат най-високата цена, която ще се формира в края на лятото, ако има недостиг за хранилищата.

Владимиров очаква "едно необичайно лято през 2023 г., през което цените отново да достигнат много високи равнища".

"Структурата на газовия пазар в Европа се оформя по различен начин. Вероятно ще е базирана на едно постоянно търсене на допълнителни количества на всякаква цена", коментира той.

По думите му предложението за таван на цената на газа е много по-високо от сегашните цени, но то е във връзка с очакваните равнища на цената догодина.

Той не очаква през декември енергийните министри от ЕС да постигнат договорка. Според него ще е много трудно да се стигне до консенсусно решение по темата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...