X
 
 

ЕП не иска за Великобритания да останат привилегиите на това да си член на ЕС

805 1
ЕП не иска за Великобритания да останат привилегиите на това да си член на ЕС
Снимка: iStock
Стабилни ангажименти и динамика във формирането им - това е основата, която иска Европейският парламент в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Европейският парламент гласува резолюция представяща позицията му за предстоящите преговори с британското правителство относно новото партньорство след преходния период на Брекзит - т.е. евентуално бъдещо търговско споразумение. Текстът беше приет с 543 гласа "за", 39 гласа "против" и 69 гласа "въздържал се".

България е готова за оттеглянето на Великобритания от ЕС

Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне ...

ЕП призова споразумението за асоцииране с Обединеното кралство да бъде възможно най-детайлно, основано на три основни стълба: икономическо партньорство, партньорство в областта на външните работи и специфични секторни въпроси. При все това, трети държави не могат да се възползват от същите права като държавите членки на ЕС и целостта на единния пазар на ЕС и неговия митнически съюз трябва да бъдат запазени във всеки един момент, заявяват евродепутатите.

Бъдещи търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство

За постигането на ново амбициозно споразумение за свободна търговия, евродепутатите като цяло са съгласни с насоките за водене на преговори, които Европейската комисия предлага. Вземайки предвид размера и сходството на икономиката на Обединеното кралство с тази на ЕС, бъдещата конкуренция с ЕС трябва да бъде отворена и честна чрез въвеждането на "равнопоставени условия", т.е. гаранции за прилагането на еднакви правила за социални, екологични, данъчни норми, държавни помощи, защита на потребителите и въпроси свързани с промените в климата.

За да бъдат запазени търговските отношения без квоти и без тарифи, британското правителство трябва да поеме ангажимент да актуализира правилата си, например за конкуренцията, трудовите стандарти и опазването на околната среда, за да осигури "динамично привеждане в съответствие" на законите на ЕС и Великобритания, посочват евродепутатите.

Председателят на ЕК предупреди Джонсън, че ако иска да няма търговско споразумение с ЕС, Брюксел няма да пречи

Ако Великобритания де факто иска да няма търговска сделка с ЕС, ЕС няма да пречи. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсу...

Резолюцията също така пояснява, че за да получи съгласието на ЕП, всяко споразумение за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство ще зависи от сключването на предварително споразумение за риболова до юни 2020 г. Ако Обединеното кралство не спазва законите и стандартите на ЕС, ЕК трябва да "направи оценка на възможните квоти и тарифи за най-чувствителните сектори, както и необходимостта от нормативни клаузи за защита на целостта на единния пазар на ЕС". Това е особено важно за вноса на храни и селскостопански продукти, където правилата на ЕС трябва да бъдат стриктно спазвани.

ЕП също така подкрепя факта, че Гибралтар няма да бъде включен в обхвата на споразуменията, които ще бъдат сключени, и че всяко отделно споразумение ще изисква предварителното одобрение на испанското правителство.

Следващи стъпки

Резолюцията е основана на предложението на Европейската комисия за указания за водене на преговори, представено от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Тези директиви са рамката, която определя предмета, обхвата и целите на разговорите. Те също така трябва да бъдат подписани от представителите на държавите членки в Еропейския съвет, което се очаква да стане на 25 февруари.

Actualno.com

Етикети:

  • гл.   шеф. 1 гл. шеф. преди 1 седмица Профил на трол?
    до. цял свят. от гл. шеф на тайно разузнаване. до. кога ще се занимавате с нашият румен йорданов. ние знаеме коиса те кой е казал. че на нашият румен щелисте даму пуснете мутри. даго бият. какво чакате пуснетеги. също щелисте даму пускате ток да го хване е убие какво чакате румен ток неможе даго хване. защото го сменяме.