ЕП не свали имунитета на Елена Йончева

7237
ЕП не свали имунитета на Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент отхвърли искането да бъде свален имунитета на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева на пленарното си заседание в Страсбург.

Решението е окончателно и потвърждава вече гласуваното на 4 февруари т.г. решение на комисията по правни въпроси на институцията.

Комисията по правни въпроси на ЕП отказа да свали имунитета на Елена Йончева

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент отказа да свали имунитета на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите...

Сред аргументите, които членовете на комисията посочиха тогава за решението си, е твърдението на Йончева, че правната процедура срещу нея цели да навреди на политическата ѝ дейност, както и на дейността ѝ на евродепутат. „Елена Йончева е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където редовно взема думата срещу политиците на власт в страната си и критикува липсата на действие срещу корупцията по високите етажи на властта“, посочват евродепутатите и допълват, че процедурата срещу нея е започнала след сигнал на двама депутати, които са нейни политически противници.

Процедурата бе започната през 2019 година от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров с мотив разследване за пране на пари и по-точно извършване на финансови операции със средства от фалиралата КТБ.

Българската прокуратура изпрати до ЕП искане за сваляне на имунитета на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Става дума за нейна фирма, свързана с финансиране от КТБ.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред медиите, че е готова сама ще се откаже от него:

„Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отказ от имунитет. Тук се гласува“, каза тогава тя.

Йончева: България губи 11 млрд. евро годишно от корупция и пропуснати ползи

Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай. Това заяви евродепутатът Елена Йончева п...

По онова време Йончева съобщи още, че Съдът за правата на човека в Страсбург е приел нейна жалба срещу отправените ѝ обвинения: „ЕСПЧ прие моя жалба срещу отправените ми обвинения и това е изключително важно. Над 80% от подадените жалби в съда се считат за недопустими и фактът, че тази жалба е приета означава, че тя е потенциално основателна. Нямам съмнение, че европейският съд ще завърши с осъдителна присъда срещу тези, които предприеха тази атака срещу мен“.

Имунитетът на Йончева вече беше свален веднъж от българския парламент по времето, когато тя беше депутат от БСП. След като беше избрана за евродепутат обаче, тя придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.

Припомняме още, че през октомври 2020 г. Йончева беше избрана за член на групата на разследващите евродепутати.  В нея са само 14 депутати от ЕП, а Елена Йончева стана първият член от България. 

Тази група води заседанията си при закрити врати. Тя разследва убийствата на Дафне Каруана Галиция в Малта и на Ян Куцияк в Словакия. В края на август при затворени врати тя имаше заседание за тревожната обстановка в България по отношение на корупцията. На него евродепутатите трябваше да изслушат премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но вместо тях се появиха вицепремиерът Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади докато е бил премиер. впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика