ЕП одобри плана за разпределение на 120 000 бежанци

3634
ЕП одобри плана за разпределение на 120 000 бежанци
Снимка: Actualno.com

Европейският парламент с голямо мнозинство одобри плана за разпределение на 120 000 бежанци из страните членки на ЕС. Това предаде AFP.

За плана са гласували 372 души, против 124, а 53 са се въздържали. Целта на плана е да облекчи Гърция, Италия и Унгария, върху които легна бремето на бежанския поток.

По-рано Съветът на ЕС по вътрешна политика, който включва вътрешните министри, не постигна единодушие по одобрението на плана.

ЕП одобри 6,4 млн. евро за щетите от тазгодишните наводнения у нас

Бюджетната комисия на Европейския парламент (ЕП) одобри на снощното си заседание 6,4 милиона евро помощ за преодоляване на щетите от на...

Предстои вътрешните министри ще се срещнат идния вторник, за да преразгледат плана, който предвижда задължителни квоти за приемането на бежанци.

Освен задължителни квоти, нужно е още допълнително финансиране от европейския бюджет, за да се уеднаквят условията по настаняването на бежанците в по-бедните държави, коментира зам.-председателят на групата на социалистите от Германия депутатът Кнут Флекенщайн пред БНР.

"Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци. А онези които казват, че приемат само християни, според мен погазват това, което наричаме европейски ценности", заяви той.

Веднага след гласуването Европейската комисия приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата.

ЕП подкрепи ЕК за бежанците, иска и САЩ да участва активно в хуманитарната помощ

Европейският парламент приветства новите предложения на ЕК за преодоляване на кризата с мигрантите и бежанците в резолюция, приета на 1...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com