ЕП одобри по-строго законодателство за пушенето

36706
ЕП одобри по-строго законодателство за пушенето

Европейският парламент даде зелена светлина за ново законодателство против тютюнопушенето, но отхвърли предложението електронните цигари да се продават изключително в аптеките.

Електронните цигари няма да се считат за лекарство, решиха мнозинството от евродепутатите. Те ще продължат да се продават в специализираните магазини или в магазините за цигари, пише БГНЕС.

Причината за решението за електронните цигари е, че не е ясно какви са последиците от нея за здравето. Затова този вид цигари обаче ще бъдат забранени за продажба на непълнолетни и няма да могат да се рекламират.

Текстът, който трябва да бъде предоставен за одобрение от Европейския съвет, предвижда също предупрежденията за вредата от цигарите да заемат 65% от площта на цигарените кутии, а марката на производителя да се намира в долния край на кутията.

Евродепутатите решиха "леките" цигари да продължат да се продават противно на предложението на Европейската комисия за забраната им. За сметка на това ароматизираните цигари ще бъдат забранени, но за "ментоловите" цигари ще бъде въведен преходен период от осем години след утвърждаването на закона.

ЕС може да посегне и на електронните цигари

В ЕС може да бъде наложено ограничение на електронните цигари и по предложение на Европейската комисия /ЕК/. Мярката ще бъде обсъждан...

Взетото решение обаче все още не е директива, тъй като предстои гледане от Европейския съвет.

Решението на ЕП беше приветствано от европейския комисар по здравните въпроси Тонио Борг. Той каза, че е доволен от параметрите на решението и че очаква това да позволи по-лесно договаряне с Европейския съвет по въпроса. Борг очаква до края на мандата на сегашния ЕП да има прието и действащо по-строго законодателство по отношение на тютюнопушенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com