ЕП одобри споразумението за връщане на нелегални имигранти между Турция и ЕС

14144
ЕП одобри споразумението за връщане на нелегални имигранти между Турция и ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент одобри споразумението за "реадмисия" между ЕС и Турция. Това означава, че нелегалните имигранти, влезли от турска територия на територията на ЕС и обратно ще бъдат връщани на държавата, от която са влели.

Правилото ще се отнася не само до гражданите на ЕС и Турция, но и до граждани на трети страни, които са влезли в ЕС или Турция през държавите от Съюза или Турция.

Турция и ЕС затоплят отношенията чрез споразумение за реадмисия

Турция и Европейският съюз подписаха днес споразумение за реадмисия – то позволява на правителствата на страните-членки на ЕС да ...

Споразумението регламентира задълженията и процедурите за връщането на „нередовните“ емигранти, които са влезли или живеят незаконно на територията на Турция или ЕС. То задължава и двете страни да допускат обратно своите граждани, гражданите на третите страни без документи за местожителство и лицата без гражданство, които са влезли в Турция или ЕС, преминавайки през държавите от Съюза или Турция. 

ЕС ще финансира наблюдение на границите Според споразумението Турция ще получи финансова и техническа помощ от ЕС за засилване на граничната си полиция и за поставянето на техника за наблюдение. Това трябва да помогне на Турция да защити по‑добре границите си със съседните държави като Сирия, Иран и Ирак.

За да влезе в сила споразумението за реадмисия, трябва да бъде официално ратифицирано от ЕС и от Турция. Клаузите, които се отнасят до гражданите на Турция и ЕС, ще влязат в сила два месеца след ратификацията, а клаузите, които касаят граждани от третите страни, с които Турция няма двустранно споразумение, ще влязат в сила чак след три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа