X
 
 

ЕП ще позволи ново отлагане на Brexit, ако бъде поискано. Но има уловка

4951 3
photo of ЕП ще позволи ново отлагане на Brexit, ако бъде поискано. Но има уловка
Снимка: iStock
Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз. Това решиха евродепутатите днес след близо 3-часови дискусии в Европарламента. На дебатите присъстваха главният преговарящ по Brexit Мишел Барние и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

544 депутати гласуваха за финалната резолюция, 126 - бяха против, а 38 се въздържаха.

ЕС не е в настроение да "се преструва" на преговори (СНИМКИ И ВИДЕО)

Дискусия за Brexit и бъдещето на Европейския съюз е в дневния ред на депутатите в Европарламента днес. При почти празна зала започна и...

Съществува обаче уловка - трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел, Великобритания да изпълни финансовите си задължения към Общността.

На практика това прави нова сделка между премиера Борис Джонсън и преговарящите по Brexit невъзможна. Вариантът за ново отлагане е посочен в член 50 от Лисабонския договор.

"Европейският парламент ще подкрепи удължаването на сроковете, посочени в член 50 от Лисабонския договор, ако има причини и цел за това, по-специално (желание) да се избегне Брекзит без сделка, да се проведат парламентарни избори или референдум, да се откаже да приложи член 50 или да сключи споразумение за условията за изтегляне", пише в резолюцията.

Постигнатото в момента споразумение за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите. С това те потвърждават отново желанието на Брюксел за "организиран Brext".

В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на "алтернативни възможности", ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за Споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

Европейският съюз не взе твърде активно отношение по политическото самоизяждане, което в момента наблюдаваме в Лондон. Брюксел е готов ...

И така, новите евродепутати изцяло прехвърлят топката в полето на Великобритания и ги посочват като единствените отговорни за Brexit без сделка. Както стана ясно преди дни - този вариант ще има тежки последици за жителите на Острова. Може би дори по-тежки, отколкото си представя самият премиер Джонсън, както намекна по време на дебатите Мишел Барние

В резолюцията се подчертава, че прекъсването на работата на парламента с решение на премиера Борис Джонсън до 14 октомври само увеличава вероятността от най-лошия сценарий.

Въпреки това, "в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила", гласи резолюцията. В текста също така се отбелязва, че няма да има преходен период в икономическите отношения с ЕС при липса на пълно споразумение.

"По-нататъшни преговори за нова търговска сделка, след като Великобритания се оттегли от Европейския съюз без такава, ще бъдат възможни, само ако Лондон спазва задълженията и обещанията си относно правата на гражданите, финансовото споразумение и Споразумението от Разпети петък", се посочва в документа.

Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост.

Върховният съд на Великобритания подхвана пророгацията и "Невероятния Хълк" (ВИДЕО)

Върховният съд на Великобритания започна тридневни обсъждания на правните предизвикателства по отношение на противоречивото решение на ...

Те насърчават останалите 27 държави членки да приемат щедър и последователен подход в това отношение, и да гарантират правната сигурност на британските граждани пребиваващи в ЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "...Ищу я выход из ворот, Но нет его, есть только вход, и то не тот. И он ушёл куда-то вбок..." (Владимир Высоцкий - Дорожная история)
 • напред-назад и пак същото : Илия и новата си дреха 1.1 напред-назад и пак същото : Илия и новата си дреха преди 1 месец Профил на трол?
  Един австриец вечесе е изказал , Брексит може да си трае следните петнадесет години . С Биг-Банн-Борис или без Биг-Банн вече по голямата част от население не разбира за какво изобщо става въпрос . А да признаеш че става въпрос единствено за финанцирането на всъщност реално свръхзадължени административни структури , как да обясниш това на избирателите си ? Де шоу маст го он !
  : 0 !
 • терифс енд трайд , нещо ново ? 1.2 терифс енд трайд , нещо ново ? преди 1 месец Профил на трол?
  Пушенето е вредно , както и самият пушък . А южноамерика си е много много далече . Питам се аз колко още подалече е африканският континент ? Вероятно някъде помежду луната и марс . Възможно ?
  : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 17 ноември

Овен Тази неделя се огледайте в очите на другите. Понякога не ни е нужно огледало, за да разберем как изглеждаме. Телец Днес не поставяйте...