ЕП за бъдещето на ЕС - от спиране на "Северен поток 2" до Юнкер иска ЕС като СССР

11344
ЕП за бъдещето на ЕС - от спиране на "Северен поток 2" до Юнкер иска ЕС като СССР

Свобода, равенство, социална и независимо от външно влияние Европа – това бяха основните акценти в речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Някои от неговите предложения за промяна на ЕС срещнаха сериозни критики – например за транснационалните листи за евродепутати и за създаване на пост на европейски финансов министър, но като цяло Европейският парламент прие радушно речта на бившия премиер на Люксембург. Черешката на тортата обаче беше изказване на председателя на ЕП Антонио Таяни, който пак се заяде с Юнкер, тъй като председателят на ЕК не остана да отговаря на въпроси на евродепутатите заради заболяване. "Намери си по-добър доктор, за да можеш да ни отговаряш", даде съвет Таяни.

Основните мнения

Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС

Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в добро състояние след Brexit. Затова защитих плана за обединение на Европа, а п...

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манферед Вебер обърна особено внимание на сигурността и категорично заяви, че "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, защото "сигурността е преди парите". Вебер даде този пример, след като посочи, че агресивната политика на руския президент Владимир Путин води до сериозно напрежение и страх в Източна Европа. Германският политик не пропусна да посочи и Турция като заплаха, казвайки, че на границата на ЕС от Изток има 100 000 военни.

Джани Питела, лидерът на Групата на социалистите и демократите, поиска да има инциатива срещу "измамите на големите корпорации“. Скандално е магистри да започват работа при 500 евро на месец, каза той и поиска нито едно дете да не остава гладно. Питела изрично посочи и, че водената от него група няма да гласува за промяна на Дъблинския регламент, ако не отпадне текстът, според който в първата държава по регистрация може да бъде върнат всеки бежанец и мигрант.

Саид Камал, ръководител на Групата на консерваторите и реформистите, напомни, че санкциите срещу "Русия и други неприятни режими" трябва да бъдат поддържани и посочи, че в икономическо отношение не държавата създава работни места, а бизнесът и на него трябва да му се дава възможност от държавата да го прави.

Лидерът на АЛДЕ Ги Ферховщад изрази задоволство от речта на Юнкер. Той изрази съгласие с председателя на ЕК, че времето е "сега или никога" да бъде изградена Европа, за която хората мечтаят от години. Конкретно – система за законна миграция и строга гранична охрана на европейските граници, Европейски съюз на отбраната, за да не се решава от САЩ и Русия какво да прави Стария континент.

Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде

Свобода – това е основата на личната визия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той изрази в днешната си...

От Европейска обединена левица/Северна зелена левица бяха най-критични към Юнкер, като обърнаха внимание на CETA и как това споразумение противоречи на ангажимента ЕС да има водеща роля в борбата с климатичните промени. Беше посочено и, че планът „Юнкер“ всъщност е трябвало да бъде обърнат към социалното и към опазването на природата, както и да има задължителна минимална заплата навсякъде в ЕС плюс реална борба с държавите тип "данъчен рай". Левите се възпротивиха и на това „да се поема по пътя на въоръжението“, визирайки общия Европейския отбранителен съюз.

Лидерът на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер пък предупреди, че гневът на европейските граждани все още може да ги тласне към популисти като Марин Льо Пен. Ламбер поиска курс на Европа към чистата енергетика и към екологията.

Разбира се, лидерът на Групата на Европа на свободата и пряката демокрация Найджъл Фарадж не намери нищо положително в думите на Юнкер. Той го обвини, че прави планове, в които не зачита европейските граждани и иска само централизация. Слава Богу, че си тръгваме, каза Фарадж, визирайки Brexit и уточни, че не може да се искат транснационални листи за Европейския парламент и да се ограничава финансирането на политическите партии по начин, по който се осигурява предимство на вече управляващите. Прилича на едни позабравени режими, уточни Фарадж, посочвайки СССР. Британският политик разкритикува Юнкер и че казва и поучва Будапеща и Варшвава как да управляват Унгария и Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа