ЕС и социалните мрежи срещу онлайн екстремизма

12499
ЕС и социалните мрежи срещу онлайн екстремизма
Снимка: Thinkstock

ЕС и популярни интернет сайтове, сред които социалните мрежи Facebook и Twitter, ще си партнират в борбата срещу онлайн екстремизма. Бяха обсъдени и стъпките, които компаниите трябва да предприемат, за да блокират видеоклиповете с обезглавяване на хора, съобщава БГНЕС.

Вътрешните министри от ЕС се срещнаха с представители на технологичните компании в Люксембург вчера на фона на притесненията, че ислямистките материали в интернет насърчават младите мюсюлмани да се бият в Сирия и Ирак.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом каза, че американските компании са заявили, че те "вече работят срещу показването на такива клипове, които нарушават вътрешната им политика". Представители на търсачката Google, на социалните медии Facebook и Twitter и на софтуерния гигант Microsoft обясниха как всички те имат "много голяма корпоративна отговорност да не се показват клипове с обезглавяване", добави Малстрьом.

В съвместно изявление Малстрьом и италианският вътрешен министър Анджелино Алфано се казва, че двете страни са се "споразумели да организират съвместни обучения и работилници за повишаване на информираността сред представителите на правоприлагащите органи, интернет индустрията и гражданското общество".

Около 3000 европейци се бият в редиците на групировката "Ислямска държава" (ИД) и други екстремистки организации в Сирия и Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа