X
 
 

ЕС иска да преговаря с Македония, но не и с Албания

5496 0
photo of ЕС иска да преговаря с Македония, но не и с Албания
Снимка: iStock
Германия предлага Северна Македония и Албания да бъдат разделени, с цел постигане на компромис между държавите-членки на ЕС на 15-ти октомври, съобщава македонската агенция МИА.

Според плана, предложен на министрите на 28-те държави от ЕС, е възможен компромис между онези, които се опитват да интегрират балканските държави към Евросъюза и тези, които са против като Франция, Холандия и Дания.

Македония ще получи дата за преговори с ЕС

Северна Македония и Албания ще получат дата за начало на официални преговори за членство в Европейския съюз, пише македонската версия н...

Съвсем скоро германският Бундестаг гласува за начало на преговорите с Македония и Албания, но с допълнителни условия за Тирана.

В предварителния текст на заключенията на Съвета на министрите се предлага Северна Македония да започне преговори в края на тази година, но не и Албания.

Текстът гласи: "С оглед на постигнатия напредък, ЕС решава да започне преговори за присъединяване със Северна Македония" и се посочва, че първото съвместно междуправителствено заседание трябва да се състои до края на 2019 г.

Въпреки че първоначалният вариант е включвал същия текст и по отношение на Албания, при последната версия той е отстранен и не се предлага дата за първо междуправителствено заседание с Тирана. Вместо това се изброяват няколко от предишните условия, преди всичко в областта на правосъдието и борбата против корупцията.

Има ли Македония по-големи шансове от Албания за Европейския съюз?

Европейският съюз не изключва възможността първо да вземе решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония, ка...

Приемането на тези заключения ще зависи от Франция, като решението ще бъде взето лично от Еманюел Макрон, предава Reuters, като се позовава на дипломатически източник.

Както е известно, Холандия, която също е с големи резерви към разширяването на Евросъюза, е склонна повече за преговори с Македония, отколкото с Албания.

Въпреки че е предвидено решението да бъде взето на 15-ти октомври в Люксембург, не е изключено досието да се предаде на правителствените и държавни ръководители, където Меркел и Макрон може да се опитат да постигнат компромис.

Възможни са два варианта: да се поставят допълнителни условия преди започването на преговорите, или да се разделят Албания и Македония.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...