ЕС може да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан за Украйна

5875
ЕС може да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан за Украйна
Снимка: Getty Images

Евролидерите обмислят как да накажат унгарския премиер Виктор Орбан заради това, че блокира помощта на ЕС за Украйна. Новината съобщава Financial Times, позовавайки се на официални лица и дипломати от блока, след като Будапеща спря 50-те милиарда евро подкрепа от ЕС за Киев за следващите 4 години и нови преговори ще има през 2024 г.

Още: Путин изпадна в екстаз от ветото на Орбан върху парите за Украйна

Все пак Орбан беше убеден - според сведенията от германския канцлер Олаф Шолц - да напусне залата при гласуването за начало на преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова, като така решението беше взето с 26 гласа "за" от общо 26.

Още: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Отказът на унгарския премиер да потърси компромис по ключов за сигурността на ЕС въпрос доведе до още повече тревоги сред лидерите на страните членки, пише FT.

Шантажът на Орбан

През по-голямата част от 13-те си години на власт Орбан използваше антагонистичните си отношения с ЕС, за да привлече избиратели и да издейства финансови отстъпки от Брюксел. Сегашното му недоволство срещу ЕС е свързано с около 20 млрд. евро блокирани фондове поради опасения, свързани с върховенството на закона и основните права в Унгария. Ден преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел, Комисията се съгласи да отпусне 10 млрд. евро от замразените средства на Унгария с аргумента, че тя е въвела реформи, засилващи независимостта на съдебната система. Орбан обаче заяви - искаме всичко.

Още: Орбан "обяви дуел" на ЕС. Защо го наричат Дунавския диктатор

Дългогодишен евроскептик и самопровъзгласил се за "нелиберален демократ", той игра твърдо на няколко предишни срещи на върха, като обеща да блокира бюджета на ЕС от 1,8 млрд. евро и фонда за възстановяване от пандемията през 2020 г. и пакета от 18 млрд. евро за помощ на Украйна преди година, но след това се оттегли. Освен това се обяви многократно срещу санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна - според него те подкопавали не Москва, а блока.

Унгарският лидер също така изтъкна, че все още разполага със 75 възможности да блокира процеса на присъединяване на Украйна, тъй като всеки етап изисква единодушното одобрение на членовете на ЕС. Допълнително усложняване на ситуацията предизвиква фактът, че през юли Унгария поема 6-месечното ротационно председателство на блока.

Но в навечерието на срещата на върха миналата седмица лидерите на ЕС се затрудняваха да разберат какво точно иска Орбан. Дали изпълняваше волята на руския президент Владимир Путин, или се опитваше да притисне Брюксел да освободи замразени средства? Затова лидерите на ЕС се стремят да ограничат възможностите му да осуетява дневния ред на блока, казва високопоставен дипломат.

Още: Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако не бъде отменена транзитната такса върху руския газ

Снимка: Виктор Орбан, Getty Images

Как?

Всяко по-нататъшно отпускане на средства за Будапеща вероятно ще срещне твърда съпротива. Останалите 20 млрд. евро, дължими на Унгария, се задържат по отделна процедура - нов механизъм за "условност", който дава на Брюксел лостовете, от които се нуждае, за да отмени нарушенията на принципите на правовата държава и демокрацията.

Някои длъжностни лица пък обмислят повторното активиране на т.нар. наказателна процедура по член 7 за нарушения на принципите на правовата държава, която може да доведе до спиране на правото на глас на Унгария в Европейския съвет. Това може да бъде блокирано от друга държава членка, но смяната на правителството в Полша означава, че Унгария вече няма гарантиран защитник. Полша, също като Унгария, попадна "на мушката" на Европейската комисия - заради съдебната реформа: Съдът на ЕС нареди спиране на полската съдебна реформа

Позицията на Полша

Сега обаче във Варшава на власт дойде Доналд Туск. Според думите на полския посланик в България Негово превъзходителство Мачей Шимански премиерът на Полша първо ще опита да разубеди Виктор Орбан относно поведението му за парите в помощ на Украйна от ЕС. По време на работна закуска с български медии, на която Actualno.com присъства, г-н Шимански беше лаконичен и относно бъдеще в Европейския съвет, в което решения се вземат с квалифицирано, а не с абсолютно мнозинство. Той все пак се съгласи, че това е много важен въпрос - особено ако и Сърбия влезе в ЕС. Нямаше обаче нито отговор "да", нито "не" относно член 7. По всичко изглежда, че Варшава вече не е "против", анализират от Financial Times.

Още: Новата Полша като лидер в Източна Европа: Накъде с Украйна и ЕС?

Официални лица казват, че към момента приоритетът е да се убеди Орбан да отстъпи от ветото за парите за Украйна. Ако няма успех, останалите 26 държави членки на ЕС биха могли сами да сключат споразумение, въпреки че то ще отнеме време и ще предложи само краткосрочно решение.

Още: Готова да го убие с поглед: СНИМКА на латвийската министър-председателка с Орбан взриви мрежата

"Може би Унгария може да създаде повече проблеми", казва друг високопоставен служител на ЕС, присъствал на срещата на върха. "Може би Унгария може да ни принуди да използваме няколко различни инструмента. Но в крайна сметка Унгария не може да ни спре да предоставяме пари на Украйна".

"Той не е марионетка на Путин, както някои може би си мислят", добавя служителят.

Още: Фон дер Лайен: Няма да правим отстъпки на Орбан - ако се наложи, ще търсим алтернативи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа