ЕС може да размрази някои евросредства за Унгария в замяна на подкрепата й за Украйна

2371
ЕС може да размрази някои евросредства за Унгария в замяна на подкрепата й за Украйна
Снимка: iStock

Европейската комисия се готви да разреши на Унгария достъп до милиарди евро фондове на ЕС, които в момента са замразени поради опасения за върховенството на закона. Тази мярка може да осигури подкрепата на Будапеща за значителна финансова помощ за Украйна.

Освобождаването на средствата, които бяха замразени от миналия декември, ще отбележи победа за премиера Виктор Орбан, който обеща да блокира увеличението на бюджета на ЕС, докато достъпът на Унгария до средствата не бъде възстановен.

Комисията възнамерява да размрази около 13 милиарда евро преди края на ноември, казаха трима източника пред "Файненшъл таймс", цитира ги БГНЕС.

Още: Украйна премахна унгарска банка от списъка си със спонсори на войната

Миналия декември ЕС замрази 22 милиарда евро кохезионни фондове, отпуснати на Унгария, след като постанови, че страната не спазва правилата, защитаващи правата на човека и върховенството на закона. Кохезионните фондове са предназначени да помогнат на по-слабо развитите членове на 27-членния блок да преодолеят недостига на инвестиции и да подобрят своята инфраструктура.

Унгария одобри съдебни реформи през май в отговор на искания от Брюксел, което би позволило сега на комисията да отключи 13-те милиарда евро - повече от половината от замразените средства.

Щефан де Кеерсмакер, говорител на Комисията, каза, че Брюксел е изпратил писмо до унгарското правителство на 26 септември с искане за "разяснение" на някои подробности от реформите. „Веднага след като Унгария отговори на тези въпроси, комисията ще продължи своята оценка“, добави той.

Напредъкът във възстановяването на достъпа на Унгария до средства идва в момент, когато Брюксел се стреми да спечели единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, особено за да осигури продължаване на финансовата помощ за Киев. Усещането за спешност се засилва от решението на Конгреса на САЩ миналата седмица да спре помощ от 6 милиарда долара за Украйна вновия закон за правителственото финансиране. ОЩЕ: Сделка в последния момент: Конгресът в САЩ прие временен бюджет, но без помощ за Украйна 

ЕК предложи увеличение от 66 милиарда евро в общия бюджет на ЕС за покриване на увеличените разходи. Част от тях ще отидат за програма за финансова подкрепа на Киев от 50 милиарда евро, за да се покрият разходите за следващите четири години. Някои столици възразиха срещу размера на предложеното увеличение, включително Берлин. Приемането на бюджета се нуждае от подкрепата на всички 27 страни членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

Всяко решение за деблокиране на плащанията в Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от страна на Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда линия срещу правителството на Орбан.

Още: Евродепутати от всички партии с искане: Европари само при върховенство на правото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Нашата Европа може да умре, трябва да се борим за демокрацията

ВИДЕО от вътрешността на хипермаркета в Харков в момента на удара. Деца правят ДНК тест, за да разпознаят бащите им (СНИМКИ)

За първи път от 24 години: Френският президент на държавно посещение в Германия (ВИДЕО)

Великобритания връща военната служба, ако Риши Сунак спечели изборите

Множество ранени след турбуленция при полет над Турция

Христо Грозев: Русия страда от раздор и вътрешно разделение

Жертва и хора в неизвестност: Тежко наводнение в Армения (ВИДЕО)

17 г. на тъмно: Франция осъди свещеник за педофилия

Палма де Майорка протестира срещу многото туристи

Мащабен пожар в Московска област: 500 кв. м поразени от огъня (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа