Разследване: Как произведени в САЩ боеприпаси попаднаха в руски пушки? (ВИДЕО)

43497
Разследване: Как произведени в САЩ боеприпаси попаднаха в руски пушки? (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

В 60-секунден видеоклип, публикуван в "Телеграм", маскиран снайперист със знака на частната военна компания "Вагнер" хвали произведената в Русия пушка Orsis T-5000. Той е заснет вътре в овъглена сграда от военен репортер от телевизионния канал "Звезда", управляван от руското министерство на отбраната.

Изваждайки пълнителя на оръжието отстрани, войникът продължава: "То използва западни боеприпаси калибър .338. Работи много добре. Може да пробие леко прикритие, ако врагът е зад него. А на открито може да порази врага на разстояние до 1500 метра".

Orsis T-5000 се произвежда от базираната в Москва компания Promtekhnologiya, която е санкционирана от САЩ. Тогава какви са западните боеприпаси, за които говори руският войник?

Документи, цитирани от Politico, показват, че Promtekhnologiya и друга руска фирма - Tetis, са придобили стотици хиляди патрони, произведени от американската компания Hornady.

Откритията допълват все повечето доказателства, че доставките на смъртоносно и несмъртоносно военно оборудване все още достигат до Русия въпреки налагането на безпрецедентни санкции от страна на Запада в отговор на започнатата от диктатора Владимир Путин война в Украйна. Според експерти в областта на отбраната предизвикателствата на войната са разкрили липсата на капацитет на Русия за производство на патрони от висок клас и това подхранва процъфтяващия черен пазар на западни боеприпаси.

Пригожин пак предизвика открито Путин - за договорите на наемниците

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отново де факто отправи предизвикателство към издирвания от Международния нак...

Информацията за снабдяването с такова оборудване е скрита. Подробности за сделките - вносители, доставчици и описания на продуктите - могат да бъдат намерени онлайн от всеки, който има достъп до руския интернет и разбира от кодовете на международната митническа класификация, уточняват от Politico.

В "декларация за съответствие", подадена в руски държавен регистър и датирана от 12 август 2022 г., Promtekhnologiya заявява, че планира да се снабди с партида от 102 200 оловни куршума Hornady, използвани в "граждански оръжия с нарезна цев". Спецификациите - куршуми .338 Lapua Magnum с тегло 285 грана - съвпадат с тези на продукт в каталога на Hornady.

Втората декларация със същата дата се отнася за партида "незатворени гилзи за сглобяване на патрони за граждански огнестрелни оръжия", произведени от Hornady със същата спецификация за .338 Lapua Magnum.

Описанието е подвеждащо - 338 Lapua Magnum не е "ловен патрон". Това е мощен снаряд с голям обсег на действие, разработен от западните армии през 80-те години и използван от техните снайперисти в Ирак и Афганистан.

Стив Хорнейди - главен изпълнителен директор на Hornady, базирана в Небраска, отрича да е продавал боеприпаси на Руската федерация по време на войната. "Категорично не изнасяме нищо за Русия и не сме имали разрешение за износ за Русия от 2014 г. насам", отговори той пред медията. "Ако успеем да разберем как се сдобиват, ако в действителност го правят, ще предприемем всички налични стъпки, за да спрем това".

WSJ: Япония може да компенсира САЩ за снарядите, които отиват към Украйна

Япония води преговори за предоставяне на артилерийски снаряди на САЩ, за да се попълнят запасите за контраофанзивата на Украйна срещу Р...

Според действащото американско законодателство клиентите трябва да получат разрешение от Министерството на търговията за реекспорт на изделия, произведени в Съединените щати. "Доколкото ни е известно, никой от нашите клиенти не нарушава този закон", каза той.

А създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отговори на Politico с ирония: Пригожин се подигра с Politico: Помогнете да снабдя "Вагнер" с F-35 (ВИДЕО)

Добави, че наемниците му разполагат с "огромно количество боеприпаси по стандарта на НАТО, останали от украинската армия".

Promtekhnologiya отрича да е подавала митнически декларации за внос на боеприпаси. Заявява, че не е имала никакви отношения с Hornady и че е имала капацитет да произвежда собствени боеприпаси. Компанията също така заяви, че пушката Orsis и боеприпасите, които фирмата произвежда, са предназначени за "ловни и спортни" цели и са свободно достъпни на гражданския пазар.

Александър Зиновиев, посочен като генерален директор, е санкциониран от Украйна. Promtekhnologiya също е в полезрението на Вашингтон: "Приемаме сериозно всяко твърдение за нарушаване или избягване на санкциите и се ангажираме да гарантираме пълното им прилагане", заяви говорител на Съвета за национална сигурност в отговор на искане за коментар от страна на Politico.

Тагарев каза дали можем да дадем боеприпаси, МиГ-29 и ПВО на Украйна

Новият ни министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България се стреми да засили подкрепата си за усилията на Европейския съюз да д...

"Предприехме стъпки, за да потърсим отговорност от Русия за войната ѝ в Украйна и наложихме безпрецедентен режим на санкции, за да нарушим възможността на Русия да има достъп до средства и оръжия, които подхранват военната машина на Путин. Това включва налагане на санкции на компании като Promtekhnologiya", гласи още позицията.

Описването на боеприпаси от военен клас като предназначени за ловна или спортна употреба, както се прави в подадените документи, е тънко прикрита хитрост за избягване на санкции, целящи да лишат руската армия от средства за водене на война, заяви анализаторът в областта на отбраната Мария Шагина.

Друг руски купувач на боеприпаси на Hornady е компанията Tetis, която е разкрила две доставки от 24 февруари 2022 г., когато започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Последната е от април за повече от 300 000 "единици", включващи широка гама продукти, които са съвпадат с каталога на Hornady.

Основните собственици на Tetis Александър Левандовски и Сергей Сенченко, които притежават дялове от по 41.1%, са свързани с руските военни. И двамата преди това са били вписани като акционери в друга компания, която според фирмените документи притежава лицензи за производство на оръжия и военно оборудване и е осъществявала бизнес с Министерството на отбраната в Москва и специалния отряд, който управлява президентския самолет на Путин.

Въпреки че Tetis не предлага боеприпаси на Hornady на своя уебсайт, тя се рекламира като международен дистрибутор на RCBS - американски производител на оборудване за презареждане. То се използва за сглобяване на гилзи, пропеленти и снаряди в патрони, които след това могат да бъдат изстреляни, както се вижда в това видео, публикувано от руски любител на оръжията. Проверка в базата данни показа, че последната декларация за съответствие, подадена от Tetis за RCBS, предхожда с малко повече от месец пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година. Няма коментар от Tetis.

Беларус е изнесъл десетки хиляди тонове боеприпаси към Русия само за година

Над 131 000 тона боеприпаси са изнесени от Беларус за Русия само в рамките на една година. Общността на железничарите на Беларус, коят...

Мат Райс, говорител на собственика на RCBS - Vista Outdoor, заяви, че Tetis вече не е международен дистрибутор на RCBS. "След нахлуването на Русия в Украйна нашият бизнес взе решение да прекрати всички продажби на стоки с тази страна", каза Райс.

Боеприпасите на Hornady или техните компоненти са свободно достъпни в Русия, заедно с други чуждестранни военни съоръжения от висок клас. "Магазин за снайпери" публикувана актуална оферта за пълна гама продукти Hornady в "Телеграм". Друг канал - "Антон", рекламира продукти от Hornady и RCBS в профила си. Той също така изтъква оборудване от: Nightforce, производител на термооптични мерници; Lapua, която е помогнала за разработването на едноименния патрон .338; MDT, производител на системи за шасита, магазини и аксесоари за пушки. Всички те са американски, с изключение на Lapua, която е базирана във Финландия и е собственост на норвежката компания Nammo.

В хода на проучването си Politico открива и декларации от няколко други руски компании за боеприпаси, произведени в Германия, Финландия и Турция.

Процъфтяващият черен пазар отразява структурен дефицит във военната икономика на Русия. Нейният военнопромишлен комплекс може да произвежда добро стрелково оръжие, но не разполага с капацитета да произвежда количеството боеприпаси, необходими на армия, която води война на фронт, простиращ се на стотици километри.

Не само боеприпаси от САЩ достигат до фронта около Бахмут в Източна Украйна, наскоро превзет от наемниците на Пригожин след кървава, продължила месеци битка. Изглежда, че има патрони и от Европейския съюз, който наложи 10 пакета санкции срещу Русия. От октомври насам Promtekhnologiya е подала четири декларации, обхващащи доставки на 460 000 единици, описани като "ловни патрони Orsis" - повечето са от типа .338 Lapua Magnum. В тях като доставчик е посочено словенско дружество, наречено Valerian. Първата от декларациите, от 13 октомври 2022 г., включва номер на въздушна товарителница, чиито първи три цифри - 262 - показват, че изпращачът е руският превозвач Ural Airlines.

НАТО с призив: Изчерпваме боеприпасите, да увеличим производството

Съюзниците от НАТО трябва да сключат повече договори с отбранителни компании, за да увеличат производството, тъй като запасите им от бо...

Компанията Valerian е основана в навечерието на инвазията в Украйна с внесен капитал от 7500 евро от Гашпер Хейбал, който преди това е работил за американската военна екипировка Voodoo Tactical.

Словенски дипломат заяви, че макар Valerian никога да не е кандидатствала за разрешение за износ на оръжия или боеприпаси за Русия, тя е изпращала "отделни части" в Киргизстан. Централноазиатската държава е една от страните, които ЕС има предвид при обсъждането на 11-ия пакет санкции, насочени към трети страни, за които има подозрения, че помагат на Русия да избегне наказателните мерки.

"Компетентните служби в Словения вече са започнали съответните процедури за разследване на фактите, свързани с компанията", заяви дипломатът пред Politico, като добави, че те ще проверят евентуалното отклоняване на стоки към Руската федерация. "Словения е твърдо решена да подкрепи Украйна, ние подкрепяхме всички пакети от санкции".

Служител на Европейската комисия заяви, че страните членки на блока са отговорни за прилагането на санкциите. "Тъй като това изглежда като много специфичен случай, тези твърдения трябва да бъдат допълнително разследвани от компетентните органи", гласи съобщението му.

ОЩЕ: Украинските загуби в контраофанзивата: Путин говори едно, Киев и съюзниците му - друго (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...