ЕС отлага засега визовата либерализация не само за Турция

2044
ЕС отлага засега визовата либерализация не само за Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз няма да бърза с въвеждането на визови улеснения за Турция, Украйна, Грузия и Косово, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници сред дипломатите в Брюксел.

Не искаме да спираме процесът като цяло – просто сме по-внимателни“, коментира неназован европейски дипломат.

Започват технически преговори по визовата либерализация между Турция и ЕС

Технически екипи от Турция и Европейския съюз ще започнат от утре обсъждане на визовата либерализация. Това съобщи новият турски минис...

Визовата либерализация за Турция засега е „на трупчета“, но вчера (1 май) в Брюксел е обсъждано положението с Грузия, където евентуално може да има споразумение, подобно на това с Турция. Засега обаче Франция и Германия са против да се бърза, въпреки че всъщност процесът за Украйна и Грузия е в по-напреднала фаза от този в Турция. За Косово пък Испания категорично отказва либерален режим, защото Мадрид не признава новата балканска държава – главно заради гледната точка, че баските и Каталуния ще имат основание да стъпят на евентуално испанско признание в борбата за своята независимост.

Съгласно споразумението за реадмисия между ЕС и Турция Анкара трябва да изпълни необходимите условия до края на юни, а това едва ли ще стане. Основните проблеми са с антитерористичното законодателство в Турция, а не толкова със защитата на правата на човека, тъй като ЕС има определени визови споразумения с държави като Бруней и ОАЕ, които редовно присъстват в докладите на правозащитни организации в ролята на лош пример. Отделно на 23 юни предстои референдумът за Brexit – дали Великобритания ще реши да напусне ЕС. Тази усложнена политическа обстановка кара Брюксел да не бърза с решения по важни теми като визовия режим. Много евродепутати пък са убедени, че в крайна сметка по въпроса с Турция ще се вземе политическо решение.

Визовата либерализация ще дава улеснява престоя в рамките на до 90 дни в Шенгенската зона, но няма да позволява на турски, украински, грузински и косоварски граждани да работят в рамките на зоната при по-лесни условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа