ЕС подготвя закон за превенция срещу животинските зарази

1858
ЕС подготвя закон за превенция срещу животинските зарази

Изричен законов текст, с който фермерите и занимаващите се със селско стопанство ще са длъжни да се грижат за здравето на селскостопанските животни, ще бъде гласуван в Европейския парламент. Законопроектът е разработен в опит за превенция на разпространението на зарази сред животните, които засягат и хора.

Съгласно предложението Европейската комисия ще трябва да води отчет за ползването на препарати по отношение на животните. Освен това Европейският палрамент и Европейският съвет ще поддържат списък с потенциално опасни зарази и болести по животните, като на база този списък ще се предвиждат планове за действие за овладяване на евентуални кризи.

Как безвредната бактерия се превръща в смъртоносна

Учените за първи път сравниха всички известни видове бактерии Leptospira: някои представители на този вид предизвикват смъртно опасни з...

Не само селскостопанските животни обаче влизат в рамките на законовото предложение. Домашните любимци също попадат там, като ще се иска професионалните организации, занимаващи се с развъждане и търговия, да се регистрират в национална база данни на всяка страна-членка на ЕС. ЕК получава правомощията да изиска, ако прецени, от всяка страна-членка да води такъв регистър.

Засега текстовете са минали през одобрението на Комисията по земеделие и селско стопанство на ЕП, а гласуването в пленарна зала ще бъде в началото на следващия месец. За тази година ЕС е предвидил 161 млн. евро за превенция и контрол по програми, с които да се предовратява избухването на епидемии от болести по животните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com