ЕС прие деветия пакет санкции срещу Русия и включи в него специална дерогация

3568
ЕС прие деветия пакет санкции срещу Русия и включи в него специална дерогация
Снимка: Getty Images

След като вчера посланиците на страните от ЕС постигнаха съгласие за деветия пакет санкции срещу Русия, днес Европейският съюз го утвърди официално.

"След прехраната и глада, сега Путин използва зимата като оръжие, като умишлено лишава милиони украинци от вода, електричество и отопление. Европейският съюз реагира на тази последна ескалация и военно престъпление с нашия 9-и пакет от тежки санкции. Ще продължим да насочваме усилията си срещу икономиката и срещу онези, които са допринесли за тази брутална война", заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Договореният пакет включва серия от мерки, които имат за цел да ударят сериозно руската икономика и възможностите ѝ да продължи агресията си.

Контрол на износа и ограничения

Русия продължава да купува компоненти за дронове Орлан в нарушение на санкциите

Руската компания "Център за специални технологии" в Санкт Петербург, която произвежда безпилотни самолети, все още получава западни ком...

С днешното решение се налага нов контрол, както и ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността. Значително се разширява списъкът на субектите, свързани с руския военно-промишлен комплекс - в него влизат още 168, към които са насочени секторните мерки. Това ще гарантира, че ключови химикали, нервнопаралитични вещества, оборудване за нощно виждане и радионавигация, електроника и IT компоненти, които биха могли да се използват от руската военна машина, не могат да бъдат свободно търгувани, аргументират се от ЕС.

За да се избегне заобикаляне на санкциите, в списъка са включени и някои контролирани от Русия субекти, базирани в незаконно анексирания Крим или Севастопол. Припомняме, че заобикалянето на наказателните мерки бе определено от блока като престъпление, подобно на трафика на хора и тероризма.

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

Освен това ЕС ще разшири забраната за износ на стоки и технологии, свързани с авиацията и космическата индустрия, като включи в нея и двигателите на самолети и техните части. Тази забрана ще се прилага както за пилотирани, така и за безпилотни летателни апарати, което означава, че отсега нататък ще има забрана за пряк износ на двигатели за дронове за Русия и за всяка трета държава, която би могла да доставя дронове на Москва.

Нито една от мерките, приети с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, не е насочена по никакъв начин към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове, между трети държави и Москва, пише в официалния документ на ЕС. Въпреки това, с оглед на решителната позиция на Съюза за избягване и борба с продоволствената несигурност в целия свят и с цел да се избегнат смущения в каналите за плащане на селскостопански продукти, беше решено да се въведе нова дерогация. Тя ще позволи размразяване на активите и предоставяне на средства и икономически ресурси на определени лица, които имат значителна роля в международната търговия със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове.

Банков сектор

Санкциите - другият свят на войната в Украйна

В първите месеци на 2022 г., когато Москва започна да се готви за военна кампания срещу Украйна, Русия и Западът бяха във финансов конф...

ЕС ще замрази активите на още две руски банки и ще добави Руската банка за регионално развитие към списъка на държавни или контролирани организации, които са обект на пълна забрана за трансакции.

Радио и телевизия

За да се справи със системната международна кампания на Руската федерация за дезинформация, целяща да дестабилизира съседните ѝ държави, ЕС и държавите членки, Съветът на ЕС започна процедура за временно отнемане на лицензите за радио- и телевизионно излъчване на още четири медии: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV и Pervyi Kanal.

Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на Кремъл и са използвани от него за постоянни и съгласувани действия за дезинформация и военна пропаганда, които легитимират руската агресия и подкопават подкрепата за Украйна, аргументират се от ЕС. В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на медиите и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта.

Консултантски услуги

С днешните решения се въвежда забрана за предоставяне на услуги от ЕС в областта на рекламата, пазарните проучвания и проучването на общественото мнение, както и услуги по изпитване на продукти и техническа инспекция в Руската федерация.

Енергетика и минно дело

ЕС ще разшири забраната, насочена към нови инвестиции в руската енергетика, като допълнително забрани нови инвестиции в руския миннодобивен сектор, с изключение на миннодобивните и кариерните дейности, свързани с определени критични суровини.

Други

ЕС ще санкционира руски ТВ водещи, свързващи Запада и Украйна с дявола

Предстоящите санкции на ЕС от деветия пакет ще ударят по медийния рупор на Русия, като същевременно ще хвърлят светлина върху ужасите з...

От днес на гражданите на ЕС ще бъде забранено да заемат каквито и да било постове в управителните органи на всички руски юридически лица, образувания или органи, които са държавна собственост или се контролират от държавата и се намират в Русия.

Индивидуални списъци

В допълнение към икономическите санкции, Съветът на ЕС реши да приеме цялостен пакет от индивидуални мерки, като включи в списъка голям брой допълнителни лица и образувания, гласи съобщението на ЕС.

"Пред лицето на руската агресивна война ЕС застава твърдо на страната на Украйна и нейния народ и непоколебимо подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", заявява блокът.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа