ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия

2978
ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият план на ЕС за по-добра координация на работата с пристигащите мигранти. До него се стигна, след като между Италия и Франция избухна яростен спор кой да приеме бежанци, спасени на кораб в Средиземно море.

Франция обвини Италия, че не е спазила морското право, като е отхвърлила плавателния съд на неправителствената организация по-рано този месец, което предизвика кризисни преговори в Брюксел, за да се предотврати нов спор в ЕС по политическия въпрос.

Европейската комисия отпуска 1,9 млрд. евро на Гърция за справяне с мигрантите

Допълнително финансиране от 1,9 млрд. евро за подкрепа на Гърция за справяне с проблемите на миграцията обяви зам.-председателят на Евр...

Всички страни определиха срещата като продуктивна, въпреки че чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан, чиято страна председателства ЕС, по-късно заяви, че всички участници са се съгласили, че "може и трябва да се направи повече" за намиране на трайно решение. Министрите ще се съберат отново на предварително планирана среща на 8 декември, за да продължат "трудната дискусия", каза той.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, комисарят, натоварен с "насърчаването на нашия европейски начин на живот", заяви, че Европа не може повече да се задоволява с поредното ad hoc решение. "Не можем да продължаваме да работим за случай по случай, кораб по кораб, инцидент по инцидент, маршрут по маршрут", каза той и припомни, че предишни кризи са били използвани от "популистки и еврофобски сили".

Броят на търсещите убежище все още е далеч по-нисък от нивата през 2015 г. и 2016 г., но спорът вече подкопа временния пакт за по-равномерно разпределение на пристигащите в 27-членния блок. От години Брюксел се опитва да постигне съгласие и да приложи нова политика за споделяне на отговорността за мигрантите и търсещите убежище, но спорът между Рим и Париж изведе въпроса на преден план.

По-рано този месец новото правителство на Италия под ръководството на крайнодесния лидер Джорджия Мелони отказа да разреши на плаващ под норвежки флаг кораб на неправителствена организация да акостира с 234 мигранти, спасени от Средиземно море. В крайна сметка корабът "Оушън Викинг" продължи към Франция, където властите реагираха яростно на позицията на Рим и преустановиха действието на по-ранна сделка за приемане на 3500 търсещи убежище, блокирани в Италия. Скандалът подкопа временното решение на ЕС и накара Париж да свика извънредна среща на министрите на вътрешните работи на 27-те държави членки вчера.

"Кризата с "Оушън викинг" беше малко импровизация", призна Схинас, защитавайки новия план на неговата комисия за по-добра координация на спасителните операции и пристигането на мигранти и бежанци. "Имаме двадесет конкретни действия, имаме важно политическо споразумение, всички са ангажирани да работят, за да не се възпроизвежда подобна ситуация", каза той.

Охраната на границата с Турция: На хартия сме робокопи, казват анонимни полицаи

Картина на пълна неподготвеност на отговорните органи за охрана на границата ни с Турция нарисуваха полицаи, които говориха пред камера...

Френският министър на вътрешните работи заяви, че няма причина Франция да приема мигранти, преместени от Италия, ако Рим "не приема лодките, не приема морското право". Италианският му колега Матео Пиантедоси омаловажи инцидента с "Оушън Викинг", като заяви, че на срещата "не са разглеждани отделни случаи или оперативно управление". Той заяви, че си е стиснал ръката с френския министър и че е налице "сближаване на позициите", което позволява на министрите да възобновят обсъждането на срещата на 8 декември.

Белгийският външен министър Никол де Мур призова за "солидарност", като заяви, че Белгия приема повече от определения й дял мигранти, поради което приемните ѝ съоръжения са претоварени.

Предишният план беше изготвен, след като средиземноморските държави, разположени по-близо до бреговете на Северна Африка, като Италия и Гърция, се оплакаха, че поемат твърде голяма отговорност за мигрантите.

Десетина държави-членки на ЕС се съгласиха да приемат 8000 лица, търсещи убежище, като Франция и Германия приеха по 3500, но досега са извършени само 117 премествания. В понеделник Европейската комисия представи нов план за действие за по-добро регулиране на пристигащите по централния средиземноморски морски маршрут. Той не беше приет добре от агенциите за помощ. Стефани Поуп, експерт по въпросите на миграцията към агенцията за помощ "Оксфам", нарече плана на Брюксел "поредното пренареждане на стари идеи, които не работят". А един европейски дипломат заяви, че този план "не съдържа нищо ново, така че няма да реши въпроса с миграцията".

Въпреки това министрите го приеха и Схинас заяви, че той трябва да предотврати нови кризи, докато Европа отново се опитва да договори глобален план за миграцията, който да има силата на закон на ЕС. Планът предвижда Брюксел да работи в по-тясно сътрудничество с Тунис, Либия и Египет, за да се опита да спре мигрантите без документи да се качват на кораби на трафиканти.

Експерт: Без жива охрана и 10 метра да е оградата по границата, тя пак може да се прескочи

Един от начините да се управлява трафика на мигранти е правилно управление на силите и средствата в МВР. Проблемът е системен. Без жива...

Докато Франция и Италия спорят по повод известните случаи на драматични спасявания по море в централната част на Средиземно море, други столици на ЕС са по-загрижени за сухопътните маршрути през Балканите. По данни на граничната служба на ЕС Frontex от началото на годината в блока са пристигнали близо 130 000 мигранти без документи, което представлява увеличение със 160 %.

Междувременно гръцкият министър на вътрешните работи Нотис Митарачи се оплака, че Турция не спазва споразумението за миграцията от 2016 г., което включва приемането обратно на мигранти, които нямат право на убежище., АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...