ЕС се готви да потвърди ангажимента си към Турция за бежанците и да обвини Русия за Алепо

1806
ЕС се готви да потвърди ангажимента си към Турция за бежанците и да обвини Русия за Алепо
Снимка: Getty Images / Guliver

Миграция, икономика и Сирия – това по същество са темите, по които утре (15 декември), между 12:30 часа и 20:30 часа българско време Европейският съвет ще търси консенсус. Вече е известен и проектът за текст, който евентуално ще бъде одобрен от страните-членки на ЕС.

На първо място е темата с миграцията. Проектотексът гласи, че ЕС ще потвърди анагажимента си по споразумението за реадмисия с Турция и оказването на помощ на всички държави по т.нар. Балкански маршрут. На практика позицията за Турция е очаквана, след като на Съвета на външните министри опитът на Австрия да замрази окончателно преговорите за влизане на Анкара в ЕС пропадна. Припомняме, че миналата седмица ЕК обяви, че вече са отпуснати общо 2,2 милиарда евро от обещаните 3 милиарда евро за Турция заради бежанците. Сумите, за които са сключени конкретни договори, са нараснали до 1,3 милиарда евро. Освен това ЕС призовава за по-тясно сътрудничество в борбата с каналджиите. В този ред на мисли от ЕС ще искат повече помощ за бреговата охрана на Либия, за да се пресекат маршрутите за миграция към Италия през Средиземно море. За целта е необходим по-голям ресурс, гласи проектотекстът.

Турция ще приеме хиляди бежанци от Алепо

Турция ще приеме 80 000 бежанци от сирийския град Алепо, който вече изцяло е под контрола на правителствените сили на Сирия, заяви турс...

Конкретно за граничния контрол. Съветът трябва да одобри текст, според който в Шенгенското пространство следва да се прилага „систематичен контрол“ върху пътуващите без виза. ЕС ще иска и повече средства за отбрана от отделните страни-членки, като „тези, които са членки на НАТО, следва да се съобразят с ангажиментите си към Алианса“. Европейският съвет ще поиска от ЕК да направи конкретни предложения за създаване на Европейски фонд за отбрана.

По отношение конкретно на Сирия проектотекстът гласи, че ЕС директно осъжда действията на армията на Башар Асад в Алепо и помощта конкретно на Русия, предвид „нарочното прицелване в цивилни цели като болници“. Отговорните за евентуални военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съд, се казва още в проектотекста. ЕС ще предостави помощ на Сирия за възстановяване само когато бъде осъществен преход към „заслужаваща доверие“ политическа система.

По икономическата тема Европейският съвет подкрепя усилията за борба с младежката безработица, гласи проектотекстът. Съветът ще иска оценка на постигнатото по стратегически европейски инициативи в индустриалната сфера.

На работната вечера, от 20:30 часа българско време, европейските лидери ще обсъдят Brexit и Украйна. На срещата не е официално поканена британският премиер Тереза Мей.

Асад: Западът не иска да се бори срещу "Ислямска държава"

Президентът на Сирия Башар Асад обяви, че според него Западът иска по-скоро да закриля терористите, а не да се бори срещу терористичнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа