ЕС се поучи от Ковид и създава три степени на предупреждение за големи кризи

1215
ЕС се поучи от Ковид и създава три степени на предупреждение за големи кризи
Снимка: Димитър Радев, Actualno.com

Европейският парламент одобри позицията си относно създаването на нов инструмент за извънредни ситуации на единния пазар, за да се гарантира по-добро управление на бъдещи международни кризи.

Каква е целта?

Регламентът, който депутатите искат да бъде преименуван на Акт за извънредни ситуации и устойчивост на вътрешния пазар (Регламент IMERA), има за цел да създаде обща рамка за управление на кризи в ЕС въз основа на поуките, извлечени от пандемията Ковид-19.

Той възнамерява да въведе тристепенна система за предупреждение, която ще позволи на Европейската комисия да предприеме мерки, специално съобразени с нивото на заплахата, и да се увери, че разполага с цялата информация и инструменти, за да може ЕС да реагира на кризата по съгласуван и целенасочен начин.

Справяне с недостига на стоки от първа необходимост

Една от основните цели на регламента е да се избегне недостигът на стоки, свързани с кризата. Членовете на ЕП са съгласни, че на Комисията трябва да бъде разрешено да предлага на дружествата приоритетни поръчки, които да имат предимство пред всички други договори. Дружествата ще могат да откажат тези приоритетни поръчки, но ще трябва да представят валидна обосновка.

Снимка: iStock

ЕК също така ще има право да поиска от държавите членки и дружествата информация за техните съществуващи запаси и производствен капацитет за стоки, свързани с кризата, ако се нуждае от преглед, и да стартира обществени поръчки от името на държавите членки или съвместно с тях, ако страните поискат това.

Осигуряване на свободно движение

Друга важна цел на регламента е да се гарантира, че свободното движение на хора, стоки и услуги ще продължи безпрепятствено, без да се налагат ограничения за пътуване или затваряне на граници.

Ако ограниченията са неизбежни, евродепутатите искат ЕК да създаде т.нар. бързи ленти за работници от съществено значение и критични стоки, както и да предостави необходимите образци или формуляри за разрешение за трансгранични дейности.

По-добра готовност и координация

По време на пандемията COVID-19 получаването на съгласувана и актуална информация за всичко се оказа много трудно. С настоящия регламент се цели да се създадат информационни канали и звена за контакт, които да държат в течение лицата, вземащи решения, за развитието на ситуацията по време на криза, както и да информират добре предприятията и гражданите за съществуващите мерки при кризи, тяхното прилагане и тълкуване.

За да се гарантира, че държавите-членки няма да предприемат различни подходи и противоречиви мерки, регламентът предвижда те да информират Комисията за всички свои решения, свързани с кризата. След това Комисията ще може да поиска промени, ако счете това за необходимо.

Планираният регламент също така подробно описва подготвителните мерки и дейности за периоди, когато на хоризонта няма криза. Те включват обучения, стрес тестове и консултации.

Европарламентът прие мандата за преговори в сряда с 476 гласа "за", 121 "против" и 51 "въздържал се". Очаква се преговорите с Европейския съвет за окончателния вид на регламента да започнат на 20 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com