ЕС ще приеме 400 непълнолетни мигранти от лагера "Мория"

2128
ЕС ще приеме 400 непълнолетни мигранти от лагера "Мория"
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха, заедно с други страни от ЕС, да приемат в държавите от общността 400 непълнолетни от изгорелия мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на германски правителствени източници.

Все още не е известно колко мигранти ще бъдат настанени в Германия, тъй като все още се водят преговори по този въпрос в рамките на ЕС. Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви пред комисия на Европейския парламент, че между държавите-членки продължават преговори за предоставяне на убежище на 400-те непридружени мигранти.

Трети пожар избухна в лагера Мория

Трети пожар избухна в следобедните часове в мигрантския лагер Мория, изгаряйки останалото от него, пише електронното издание на гръцкия...

Приемането на младите бежанци от „Мория“ ще бъде споделено между страните-членки на ЕС, каза източник, близък до преговорите, пред АФП.

Окончателната цифра все още е приблизителна и може да се промени в зависимост от текущите преговори, каза източникът.

Силно пренаселеният лагер „Мория“ на гръцкия остров Лесбос приютяваше 12 700 търсещи убежище, включително 4 000 деца, преди да бъде унищожен при пожар тази седмица.

Гръцкото правителство заяви, че е изпратило три полета, за да отстрани 406 непридружени непълнолетни от острова и да ги настани в "безопасни" съоръжения в Северна Гърция. Остава неясно дали германско-френската инициатива включва тези непълнолетни.

Пандемията намали незаконната миграция през Турция към Европа

По време на пандемията са заловени 3742 нелегални мигранти в опит да преминат по море от Турция към Европа. За периода от март до май м...

Около 02:00 ч. местно време в сряда вечерта мощен пожар избухна в лагера „Мория“ на остров Лесбос. Той изгоря поти целия и голям брой бежанци и мигранти избягаха в околните планини. Мнозина също се насочиха към град Митилини, но бяха блокирани от полицията. В резултат няколкостотин мигранти се установиха на магистралата.

Смята се, че пожарът се дължи на палеж по време на вълнения на мигрантите, причинени от съобщението, че 35 души в лагера са заразени с коронавирус и ще бъдат изолирани заедно със семействата си.

Припомняме, че на 11 септември Австрия заяви, че ще подкрепи Гърция с всички средства, но отказва да приеме мигранти от там. Това заявиха вътрешният министър Карл Нехамер и външният Александър Шаленберг. Мигранти, които са готови да упражняват насилие, нямат шанс да получат статут на бежанци в Европа. Тези хора са предизвикали умишлено катастрофата и по този начин са застрашили човешки животи, каза вътрешният министър.

На съвършено различна позиция е министърът на околната среда Леоноре Гевеслер от Зелените, която смята, че е „въпрос на човечност” ЕС да окаже спешно помощ и лагерът да бъде евакуиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа