ЕС замрази всички 22 млрд. евро по кохезионните фондове на Унгария - иска реформи

7102
ЕС замрази всички 22 млрд. евро по кохезионните фондове на Унгария - иска реформи
Снимка: Getty Images

Европейската комисия прие споразумение за партньорство с Унгария, което включва подробна пътна карта за справяне с прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки, предотвратяването, разкриването и отстраняването на корупцията, измамите и конфликтите на интереси в Будапеща. Документът е тясно свързан с Плана за възстановяване и устойчивост и процеса на определяне на условията за върховенство на правото.

Споразумението на обща стойност почти 22 млрд. евро за периода 2021-2027 г. предвижда страната да изпълни съвместни приоритети на ЕС като балансирано териториално развитие, справедлив климат и цифров преход, като същевременно подкрепя иновативна и приобщаваща социална пазарна икономика.

Унгария - център на руския шпионаж в Европа?

В края на ноември 2022 г. украинските специални сили арестуват предполагаем руски агент на граничен пункт в Унгария. Мъжът се е опитвал...

С други думи - ЕК замразява 22 млрд. евросредства за Будапеща, докато правителството на Виктор Орбан не извърши реформи в съдебната система, академичните свободи, правата на ЛГБТ, системата за предоставяне на убежище и др.

Припомняме, че ЕС заплашваше с блокиране на над 13 млрд. евросредства за Унгария по Плана за възстановяване и по кохезионните фондове, а Орбан налагаше вето за помощта за Украйна от 18 млрд. евро за 2023 г. В крайна сметка беше постигнат компромис и замразените европейски пари за Будапеща бяха намалени до 6,3 млрд. евро.

Първото от условията за Унгария в новия документ е свързано с независимостта на съдебната власт. Комисията счита, че Будапеща е поела ангажимент да отстрани недостатъците, тъй като представеният от нея План за възстановяване включва реформи, насочени към укрепване на независимостта на съдебната власт.

Разпоредбите на така наречения унгарски закон за закрила на детето, както и сериозните рискове за академичната свобода и правото на убежище не изпълняват условието на Хартата на основните права на ЕС. 

Съветът на ЕС прие решение за изпълнение по Регламента за условията по отношение на Унгария. С решението се налагат мерки за защита на бюджета на блока срещу нарушения на принципите на правовата държава в областта на обществените поръчки, действията на прокуратурата и борбата с корупцията. Тези мерки включват спиране на бюджетните задължения по три оперативни програми за сближаване. Мерките, приети в решението за изпълнение, са временни и могат да бъдат отменени от Съвета по предложение на Комисията, без да се губи финансиране от Съюза, ако ситуацията бъде напълно поправена в рамките на две години.

Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по законодателен пакет, който ще даде възможност на блока да подпомогне финансово Украйна...

Сега е подписан стратегически документ, който полага основите на инвестициите от кохезионните фондове на ЕС и фондовете в областта на вътрешните работи. Те ще се изпълняват чрез 11 национални програми, приети на 22 декември, в които се определят планираните инвестиционни приоритети и финансовите средства за всяка програма.

В споразумението за партньорство с Унгария се предвижда да бъдат инвестирани общо 6,7 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за подобряване на енергийната ефективност на публични и частни сгради и за увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Освен това ще се насърчават кръговата икономика, управлението на водите и отпадъчните води и устойчивият транспорт. Трябва да се подобри качеството на въздуха, опазването на екосистемите и биологичното разнообразие.

Над 250 млн. евро от Фонда за справедлив преход (ФСП) трябва да подкрепят регионите, които са най-засегнати от постепенното спиране на използването на въглища и електроцентралата Matra, работеща с лигнитни въглища. Финансирането ще бъде насочено към инвестиции в нисковъглеродни технологии, които подпомагат постепенното спиране на използването на въглища и намаляването на емисиите на въглероден диоксид в Унгария с 10%.

4,3 млрд. евро ще трябва да насърчат интелигентната икономическа трансформация на страната и регионалната свързаност. За да се подобрят резултатите на Унгария в областта на научните изследвания и иновациите, 1,5 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в инфраструктура и съвременно изследователско оборудване. Около 670 млн. евро ще насърчат цифровата трансформация.

1,7 милиарда евро от Кохезионния фонд трябва да отидат в модернизирането на транспортната инфраструктура на страната в основната железопътна мрежа на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Числата показват, че Виктор Орбан съсипа икономически Унгария

Унгария се готви за инфлационен шок, след като правителството на Виктор Орбан премахна тавана върху цените на горивата. Страната е с вт...

5,3 млрд. евро от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) ще подкрепят достъпа до пазара на труда, до качествено образование и интеграцията на групите в неравностойно положение, включително ромите, гласи условието на ЕК. По-конкретно, почти 1,8 млрд. евро ще помогнат за осигуряване на по-добър достъп до качествено образование в цялата страна, като предоставят ключово финансиране за повишаване на привлекателността на учителската професия.

Средствата трябва да подобрят жилищните, жизнените и здравните условия на хората, живеещи в сегрегирани райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com