Евродепутати отхвърлят Плана за възстановяване, ако няма нови приходи

2793
Евродепутати отхвърлят Плана за възстановяване, ако няма нови приходи

Европейският парламент(ЕП) ще даде съгласието си за нов дългосрочен бюджет на ЕС, само ако собствените ресурси бъдат увеличени, за да могат да се изплащат средства за възстановяване. Това предупредиха основните политически групи в писмо, адресирано до лидерите на Европейския съюз(ЕС) преди срещата на върха в петък (19 юни), съобщава Euractiv.

„Вливането на нови потоци от приходи в целия ЕС е единственият начин да се намали нуждата от директни трансфери от националните хазни и така да се облекчи натискът върху гражданите. Парите трябва да се намерят от другаде: от джобовете на технологичните гиганти, големите замърсители и данъчните измамници“, предупредиха законодателите на ЕС.

Официалното писмо е подписано от лидерите на пет от седемте политически групи: Манфред Вебер - председател на ЕНП, Иратсе Гарсия-Перес - лидерът на групата на социалистите и демократите, Дачиан Чолош - председател на Обновена Европа, Филип Ламбъртс и Ска Келер - съпредседатели на Зелените и Манон Обри и Мартин Ширдеван, съпредседатели на конфедеративна група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица.

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за план за възстановяване включва 1,1 трилиона евро МФР (многогодишна финансова рамка) и инструмент за 750 милиарда евро за справяне с икономическата криза в епидемията от COVID-19, който ще се финансира чрез заемане на пари от пазарите, използвайки бюджета като гаранция.

Депутатите искат да се постигне споразумение относно собствените ресурси, за да са сигурни, че бъдещите дългосрочни бюджети на ЕС няма да се изправят пред съкращения, за да се плащат заемите на ЕК.

„Трябва да действаме като отговорни политици: приоритетите на ЕС няма да изчезнат след нашите условия“, заявиха те и добавиха, че това ще изпрати и положителен знак към пазарите.

Законодателите на ЕС поискаха първите инструменти да стартират до 2021 г. „Няма да бъдем удовлетворени от обещание за „бъдещи предложения“, предупредиха парламентаристите и поискаха Комисията и Съветът да постигнат съгласие поне относно срока.

Представител на ЕС заяви, че е трудно да си представи дискусия относно собствените ресурси по време на съвета в петък, тъй като за да се проведе тази дискусия, Комисията ще трябва да представи конкретни предложения.

Неофициално: Фондът на ЕС за възстановяване от коронавируса ще бъде 500 млрд. евро безвъзмездни средства и ще действа 2 години

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда за възстановяване от пандемията от коронавируса да бъде в раз...

Той добави, че въпросът за суверенитета в данъчното облагане е много спорен за някои държави-членки. Необходимо е единодушие за споразумение за данъчната политика в целия ЕС.

Въпрос на доверие

„Институциите на ЕС, заедно с държавите-членки, трябва колективно да гарантират, че Европа ще излезе от тази криза по-силна и това е очакването на нашите граждани; неоправдаването на надеждите им не е опция“, се казва в писмото.

В него депутатите засягат един от най-противоречивите въпроси на масата, пропорциите на парите, които ще бъдат в безвъзмездни средства и заеми. За законодателите на ЕС най-малко 500 милиарда евро от инструмента за възстановяване трябва да бъдат разпределени в безвъзмездни средства - което се сблъсква с визията на редица държави-членки, които казват, че инструментът трябва до голяма степен да се основава на заеми.

Депутатите определят кризата като „събуждане“ и изтъкват, че парите трябва да финансират „зеления“ преход, дигиталната трансформация и да насърчат устойчивия растеж. „Солидарността върви ръка за ръка с отговорността“, пишат те.

ЕП няма да одобри дългосрочния бюджет на ЕС без нови източници на финансиране

Европейският парламент(ЕП) няма да даде зелена светлина за следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз(ЕС), ако правителствата на ...

Парламентът трябва да изясни формата и управлението на плана за възстановяване, „с цел повишаване на неговата прозрачност и демократична отчетност“.

Планът за възстановяване на ЕС трябва да бъде съгласуван с единодушие на ниво Европейски съвет, но все пак е необходимо Парламентът да даде съгласието си.

И Парламентът, и Съветът изглежда са съгласни за необходимостта да се постигне споразумение преди лятото. Представителите на ЕС приветстваха положителния тон от държавите-членки през последните седмици, осъзнавайки извънредните обстоятелства, и се надяват да постигнат споразумение до средата на юли.

Вижте още:

Европа след коронавируса и след Втората световна война - съществена разлика в помощта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа