Евродепутатите обявиха ЕС за зона за свобода за хомосексуалните хора, включително и в България

3079
Евродепутатите обявиха ЕС за зона за свобода за хомосексуалните хора, включително и в България
Снимка: Getty Images/Guliver

ЛГБТИК лица". Резолюцията бе подкрепена от 492 евродепутати, сред които и повечето български пратеници в Брюксел, а бе отхвърлена от 141 гласували, като 46 се въздържаха.

В резолюцията се изтъква, че "правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите, интерсексуалните и куиър лицата (ЛГБТИК) са права на човека". Като "куиър" се определят онези, които не се вместват в изброените представители на нетрадиционните сексуални малцинства и могат да са носители на смесица от техни качества.

Европейският парламент обявява целия ЕС за свободна ЛГБТ зона

В четвъртък Европейският парламент (EП) ще приеме резолюция, с която ще обяви целия ЕС за „зона на свобода на ЛГБТ“, което ...

Дебатът, който протече вчера, последван от днешно гласуване, бе провокиран главно от Полша и донякъде от Унгария, които въведоха ограничения за ЛГБТИК лицата. Названието на резолюцията е отговор на решението на повече от 100 населени места в Полша да се обявят за "зони, свободни от ЛГБТИК идеология". През ноември 2020 г. унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща „разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТИК лицата“.

България бе спомената на едно място чрез поправка в диспозитива на резолюцията, където се казва: "като има предвид, че ако сте родител в една държава членка, това означава, че сте родител във всички държави членки; като има предвид, че има случаи на деца с двама родители от един и същи пол, които са изправени пред трудности поради липсата на правни разпоредби за взаимното признаване на актовете за раждане на децата с двама родители от един и същи пол; като има предвид, че чрез съдебен акт, постановен по преюдициално запитване от страна на Административния съд София – град (България), Съдът на ЕС ще се произнесе по дело C-490/20 по случая на дете с две майки лесбийки, което вследствие на този правен пропуск е застрашено от липса на гражданство".

Документът призовава да се смята за нарушение на върховенството на правото в ЕС преследването на ЛГБТИК лица и това нарушение на човешки права да се има предвид при разпределянето на европейските фондове.

Освен това се отбелязва, че "когато става въпрос за ЛГБТИК лицата, става въпрос за тяхната идентичност, а не за някаква идеология". Цитирана бе Урсула фон дер Лайен, която заяви в речта си за състоянието на Съюза през 2020 г. пред пленарното заседание на Европейския парламент, че „там, където няма място за ЛГБТИК, там няма човечност. И това не трябва да съществува в нашия Съюз“.

Предложение: Nasdaq иска да вади от борсата компании, ако в борда има само бели хетеросексуални мъже

Едва ден след назначаването единствено на жени в екипа за комуникации на Белия дом, американската компания притежател на фондовата борс...

Противници на резолюцията се опитаха да заличат повечето текстове чрез поправки, но бяха отхвърлени. Най-остър бе сблъсъкът около последната поправка (№43), която бе предназначена да заличи смисъла на цялата резолюция. Тя бе подкрепена от Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Андрей Ковачев от ГЕРБ и Александър Йорданов от СДС се въздържаха. Останалите български евродепутати се обявиха против торпилиращата поправка.

Това бяха Асим Адемов, Ева Майдел и Андрей Новаков от ГЕРБ, Радан Кънев от ДСБ, Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючук и Искра Михайлова от ДПС, Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева от БСП. Емил Радев отсъстваше при вота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа