Еврокомисарят по правосъдието: Искаме по-ефикасна съдебна система в България

1152
Еврокомисарят по правосъдието: Искаме по-ефикасна съдебна система в България

За по-голяма ефективност на българската съдебна система срещу корупцията призова в София еврокомисарят за правосъдието Вера Юрова.

"След 2020-а година отпускането на пари от еврофондовете ще бъде обвързано и с условието да се спазва върховенството на закона. Това не трябва да се възприема като наказателна мярка", посочи от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя председателства проведения в София неформален съвет на правосъдните министри от Евросъюза.

Ето как би могла да изглежда България

Това решение е историческо. Защото показва как би могла да изглежда България, ако системата ѝ за справедливост заработи на всички нива ...

Както се очакваше основна тема на обсъжданията е било институционализирането на европейската прокуратура. Новината е, че Холандия има готовност да се присъедини към тази служба, която ще разследва престъпленията срещу парите на ЕС, както и, че през март София отново ще е домакин на голяма среща, на която да се обсъждат всички проблеми около тази служба.

Обвързването на върховенството на закона с парите, които ще се разпределят през 2020 година в европейските структури ще е тема, която ще се нуждае от допълнителни пояснения.

Вера Юрова обясни по-рано какво точно предвижда нейната идея. "Това не означава "Ние няма да ви дадем парите". Отпускането на европейско финансиране вече е обвързано със спазването на закона и съдебните практики. Просто искаме да поясним, че, за следващия финансов период на ЕС тези неща са от значение. Това условие не е само за държава като България. А важи за всички, които получават европейско финансиране", заяви тя.

Отвличането на деца от родители, както и Кодекса за противодействие на лична омраза в интернет са били други теми, обсъждани по време на Съвета.

Нетърпимост - историята на несправедливостта (ВИДЕО)

Възможно ли е да има такава държава? Държава, в която се налага да се разведеш, без преди това да си се женил? Държава, в която психиат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа