Европа обмисля бежански центрове в Северна Африка

14333
Европа обмисля бежански центрове в Северна Африка
Снимка: Getty Images

ЕС обмисля идеята да бъдат създадени бежански центрове в Северна Африка в опит да овладее огромния наплив от нелегални имигранти, предадоха информационните агенции. Предложението е на Италия, която е една от страните, най-потърпевши от притока на северноафриканци, тръгнали към Стария континент.

На състоялата се късно вечерта в четвъртък в Брюксел среща на вътрешните министри на страни - членки от ЕС, идеята получи подкрепа от Франция, Германия и Австрия.

Гърция заплаши Европа с бежанци

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос предупреди за възможен масов приток на бежанци в Европа заради "икономическата безизходи...

Предложението предвижда в центровете в Нигер, Тунис, Мароко или Египет да се обработват документите на търсещите убежище. Тези, които са одобрени да получат убежище или бежански статут, ще бъдат разделени между страните от ЕС, а всички останали ще бъдат връщани в родните им страни.

Пилотният проект ще бъде реализиран в Нигер, която е транзитна страна за хилядите, напускащи Сенегал, Гамбия и Мали, според Международната организация по миграция. Eврокомисарят по имиграционните въпроси и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос скоро ще посети Тунис, Египет и Мароко, за да поиска от правителствата на тези държави да се ангажират с проблема.

Преди седмица той изрази мнение, че бежанците трябва да могат да кандидатстват за убежище в ЕС, докато са извън територията на съюза. Според него това може да стане в делегациите на ЕС в чужбина, където ще се назначат имиграционни аташета. По този начин имигрантите ще избегнат множеството опасности по пътя от родните им страни до Европа. В последните месеци значително се увеличиха смъртните случаи на нелегални емигранти в Средиземноморието. Близо 170 хиляди души са се опитали да преминат през Средиземно море миналата година, а над 400 са загинали във водите само от началото на 2015 г. насам. Повече от 3500 души са починали през изминалата година.

На срещата си в Брюксел вътрешните работи от ЕС обсъждаха също повишаване нивото на граничния контрол, ограничаване на възможностите за използване на интернет с терористични цели, борба с трафика на огнестрелни оръжия и др.

Орбан отново се нае да "громи" неолиберализма

Унгарският премиер Виктор Орбан открито се противопостави на призивите за превръщане и създаване на мултикултурна държава, където владе...

В иракската армия бе създадена първата бригада, изцяло сформирана от християни, предадоха агенциите. Нейната задача е да върне контрола над превзетите от „Ислямска държава" християнски градове и села в Ирак. Новата бригада е под командването на правителството на иракската автономна област Кюрдистан, чиито бойци пешмерга активно участват в борбата срещу джихадистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com