Европа под натиск: Седем страни от Шенген с граничен контрол

7615
Европа под натиск: Седем страни от Шенген с граничен контрол
Снимка: Getty Images/Guliver

Седем страни членки на Шенген са приели законодателството за временно въвеждане на граничен контрол в рамките на Шенгенската зона с цел пресичане на притока на нелегални мигранти. Държавите са Норвегия, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция и Малта. Това съобщи днес, 18 януари, говорителят на Европейската комисия Нашата Берто.

"Към сегашния момент три страни – Норвегия, Швеция и Дания, са въвели контрол на основание член 25-и (от Кодекс на шенгенските граници, бел.ред.) във връзка с непредвидените обстоятелства. Още четири страни – Австрия, Германия, Франция и Малта, приемат мерки за контрол в съответствие с член 24 – във връзка с прогнозируемите обстоятелства“, каза Берто пред журналисти в Брюксел, цитирана от РИА Новости.

Бежанци обявиха гладна стачка в лагер в Северна Норвегия

Бежанци, включително жени и деца, са започнали гладна стачка в лагер в Северна Норвегия, край границата с Русия, в знак на протест срещ...

По данни на европейската агенция по контрола на външните граници "Фронтекс" за 2015 г. в ЕС са пристигнали над 1,2 млн. мигранти и бежанци. Европейската комисия посочи преди време, че текущата миграционна криза в света е най-голямата в историята след тази при Втората световна война.

Понастоящем Шенгенското пространство се състои от 26 европейски държави, от които 22 са държави членки на ЕС. Зоната се създава през 1985 г., когато пет от десетте тогава членки на ЕС подписват споразумението за безграничен контрол. Това Белгия, Германия, Франция, Холандия и Люксембург.

В момента членките на Шенген от ЕС са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария,Финландия, Франция, Чешката република и Швеция. Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не членуват в ЕС, също прилагат шенгенските правила. България не е член на Шенгенската зона.

Фактът, че са част от пространство без контрол по вътрешните граници, означава, че тези държави не извършват гранични проверки по вътрешните си граници между две държави, които са част Шенгенското пространство.

Меркел получи нов ултиматум

Бившият председател на партия "Християнсоциален съюз" (ХСС) и бивш премиер на Бавария Едмунд Щойбер постави ултиматум на германския кан...

Според чл. 25 от Кодекса на шенгенските граници в случаите, когато съображения за обществения ред или вътрешната сигурност в държава членка изискват предприемането на спешни действия, съответната държава членка може по изключение и незабавно да въведе граничен контрол на вътрешните граници. Страната, която въвежда повторно граничен контрол на вътрешни граници, незабавно нотифицира останалите страни членки и Европейската комисия, както и причините, които оправдават използването на тази процедура.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предупреди миналата седмича, че работните места, транспортът, търговията и икономиката зависят от запазване на Шенгенската зона без вътрешни граници. "300 млн. евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа? Ако Шенген колабира, щетите за единния пазар ще са неизмерими", коментира Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа