Европейците не се доверяват на брюкселските хвалебствия за ТПТИ

12988
Европейците не се доверяват на брюкселските хвалебствия за ТПТИ
Снимка: Getty Images / Guliver

Скандалното търговско споразумение в проект между САЩ и Европейския съюз продължава да предизвиква оживени спорове. Засилва се и натискът на европейската общественост спрямо институциите в Брюксел с искане за повече прозрачност около преговорите, които до неотдавна се провеждаха изцяло „на тъмно“.

Днес Европейската комисия публикува анализ на 150 000 отговора, получени в рамките на нейната онлайн консултация за защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава (УСИД) в рамките на Трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите (ТПТИ). Това съобщиха от институцията.

ЕК опитва да се прави на "прозрачна" по повод ТТИП

Европейската комисия явно започва да се поддава на натиска, свързан с предизвикалото множество тревоги Трансатлантическо търговско сп...

Комисията признава, че повечето от респондентите са изразили опасения, че инвестиционните клаузи от договора ще подронят националния суверенитет. "Консултацията ясно показва, че съществува голям скептицизъм относно инструмента за УСИД", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.

Тя обаче не пропусна и за пореден път да изрази твърдата подкрепа на Брюксел към споразумението. "И нека да го кажа ясно: ТПТИ, което Европейската комисия ще договори и ще представи за ратификация, ще бъде споразумение, което е в полза на гражданите — в полза на растежа и заетостта тук, в Европа", каза комисарят.

Припомняме, че ТПТИ засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип.

Какво още каза Сесилия Малстрьом, за кои от клаузите европейците са най-притеснени и още подробности по темата четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа