Европейският парламент се разгневи на Великобритания за Brexit

3743
Европейският парламент се разгневи на Великобритания за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Не може да има напредък по преговорите за Brexit, докато Великобритания не поеме същите ангажименти за защита на правата на гражданите на ЕС – реципрочност, равенство и липса на дискриминация. Около това мнение се обединиха евродепутатите при днешния дебат в ЕП по въпроса за Brexit, като гласуваха твърда резолюция по въпроса – няма напредък по преговорите за Brexit, защото няма напредък по въпросите със защита на гражданските права, на ситуацията със Северна Ирландия и на плащанията на Обединеното кралство към ЕС. С две думи евродепутатите заявиха в прав текст: "Няма яснота".

С резолюцията евродепутатите призоваха Европейския съвет да заеме същата позиция и да не излиза с решение на срещата на върха на 19-20 октомври относно напредъка по Brexit. Позицията на ЕП беше подкрепена и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който в прав текст каза, че няма никакъв съществен напредък и че изказванията на Тереза Мей не се превръщат в позиция за Великобритания на масата за преговори.

Тереза Мей призна, че до сделка с ЕС за Brexit може и да не се стигне

Британското правителство може и да не успее да постигне споразумение с Европейския съюз за Brexit, призна британският премиер Тереза ...

Специално в резолюцията е подчертано, че трябва да бъдат гарантирани правата на гражданите на ЕС, включително родените след фактическото излизане на Великобритания – че те не са субекти на различни права. Изключително внимание се обръща на това, че правата на гражданите на ЕС във Великобритания не трябва да пострадат от "административни и други практики" (изисквания за допълнителни документи с допълнителни условия спрямо сегашното положение, когато Великобритания е член на ЕС), които водят до дискриминация и че съответно това ще доведе до реципрочност за правата на британските граждани, живеещи и работещи в ЕС. Трябва да се спазват принципите на свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги, категоричен е ЕП.

При дискусията в ЕП се чуха гласове – например от Групата на консерваторите и реформистите, че не трябва да се стига конфликт и че ЕС трябва да гарантира липсата на сътресения за британските икономически оператори. Доста засегнат беше въпросът и с границите на Северна Ирландия, като координаторът от страна на ЕП по преговорите за Brexit Ги Ферховщад поиска твърди гаранции от Лондон, че Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на ЕС и че ролята на Европейския съд няма да бъде принизена. По темата „Европейски съд“ евродепутатите бяха категорични – силата на решенията на съда не бива да бъде принизявана.

Евродепутатите настояват и за конкретни финансови ангажименти от страна на Великобритания по излизането от ЕС. Досега Лондон говори за "сметка" от максимум 20-30 млрд. евро, но Брюксел счита, че Brexit ще струва на Великобритания сума от порядъка на 60-100 млрд. евро.

По отношение на речта на британския премиер Тереза Мей от 22 септември във Флоренция, в резолюцията пише, че не може да има какъвто и да е преходен период по излизането на Великобритания (бел. ред. - Мей предлага той да е двугодишен, след 2019 година), ако той не е подчинен на регулациите в ЕС относно юридическата сфера, финансовата сфера. По темата обаче българският евродепутат Ангел Джамбазки се обяви в подкрепа на "конструктивно предложение" за преходен период. Негови колеги пък поискаха минималният период да е 2 години, но да не се слага граница какъв да е максималният период.

Юнкер: Трябва чудо за напредък по Brexit

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е необходимо "чудо", за да се постигне до края на октомври напредък по...

През следващата седмица предстои петият кръг от преговорите за Brexit, като това е нарушение от графика – да има кръг само през последната седмица на месеца. Причината за "извънредния кръг" е да се гони разбирателство преди срещата на върха на ЕС, която ще се състои на 19-20 октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа