Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският съюз изглежда няма намерение да приема бързо Украйна

20 май 2022, 06:51 часа • 2662 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че моментът на присъединяване на Украйна към Европейския съюз (ЕС) ще зависи, наред с другото, от това колко бързо страната ще успее да се възстанови от конфликта и да осъществи необходимите реформи. Тя каза това в интервю пред германския телевизионен канал ZDF, предаде БГНЕС.

Присъединяването на дадена страна към ЕС обикновено отнема няколко години от датата на подаване на заявлението. "Необходимо е известно време, за да може да се кандидатства за присъединяване", каза Фон дер Лайен, като уточни, че "процедурата за присъединяване зависи до голяма степен и от поведението на присъединяващите се страни".

"Искам да подчертая, че много зависи от самата Украйна - от това как ще успее да се възстанови от тази война, какво ще ѝ помогнем да направи, как ще проведе реформи, как ще се отърве от олигарсите, как ще проведе необходимите икономически промени", обясни ръководителят на ЕК, като предложи да се обвърже финансовата помощ за възстановяването на Киев с реформите в страната.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц, говорейки пред Бундестага, заяви, че ЕС оказва бърза и прагматична подкрепа на Украйна, но че присъединяването ѝ към общността ще е дълъг процес. От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че перспективата за присъединяване на страни като Украйна не може да се реализира за няколко години, а може да отнеме години.

На 8 април Урсула фон дер Лайен връчи на украинския президент Володимир Зеленски въпросник, чието попълване ще позволи на ЕК да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на започването на преговори за присъединяването на Украйна към общността. На 18 април Киев върна попълнения въпросник на Брюксел. Препоръката на ЕК към Съвета на ЕС за започване на преговори за присъединяване е първата стъпка към присъединяването. След това страната трябва да се споразумее с европейските преговарящи за набор от условия или т.нар. преговорни глави, които трябва да изпълни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес