Европейският съюз не бърза да приеме Украйна

5349
Европейският съюз не бърза да приеме Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз не даде недвусмислени гаранции за бърз прием на Украйна. Това стана ясно след първата вечер на европейските лидери във Версай. Там е и българският премиер Кирил Петков, който поиска конкретна помощ за България от ЕС относно бежанците от Украйна.

Според официалното съобщение от срещата, Европейският съвет е поискал от Европейската комисия да представи позицията си за молбата на Украйна за членство в ЕС – но съгласно положенията на съществуващите договори, включително Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Именно неговото подписване беше една от причините за Майдана през 2014 година – тогава Виктор Янукович не искаше да го подпише, а след като той беше свален от власт, избяга в Русия. Историята: Украйна и Русия постоянно са в конфликт и война.

Огромният руски конвой до Киев се е разпръснал, показват сателитни снимки

Огромният руски конвой, който от миналата седмица се беше установил до украинската столица Киев, изглежда се е разпръснал. Това показва...

Европейският съвет е поискал от ЕК официална позиция за молбите на Молдова и Грузия за влизане в ЕС.

Що се отнася до бежанците от Украйна, Европейският съвет поиска бързо създаване на специални фондове, с които да се помага на тези хора. Съветът призова Русия да спазва задълженията си според международното право и да осигуряват безопасни коридори за хората, които искат да напуснат Украйна.

ЕС счита, че действията на Русия и Беларус в Украйна нарушават международното право и подкопават сигурността в Европа. Настояваме Русия да спре незабавно огъня и да изтегли всичките си войски от украинска територия, казаха евролидерите. Специално те поискаха от Москва да не закача украинските атомни централи.

Гръцката позиция

Необходим е отговор на ниво ЕС, за да се защитят потребителите от повишаването на цените на енергията, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на срещата на лидерите на ЕС във Версай.

Руските войски - с пет километра по-близо до столицата Киев

Руските сили са се придвижили с 5 километра по-близо до украинската столица Киев за последното денонощие. Това съобщи високопоставен ам...

Според него е необходима европейска намеса, за да се сложи таван на цените на едро на газовия пазар, предаде БГНЕС.

Европа също така трябва да се заеме със своята стратегическа автономия, продължи той. "Гърция е в челните редици на този дебат. Вярваме, че е необходимо Европа да приведе геополитическата си мощ в съответствие с икономическия си потенциал. Събитията в Украйна през последните 14 дни по същество бяха насилственото "съзряване" на нашия континент. Мисля, че се очертава консенсус, за да можем да се движим много по-бързо, много по-съществено и много по-ефективно в тази област", каза Мицотакис.

По отношение на разходите за отбрана той заяви, че "част или евентуално всички разходи за отбрана трябва да бъдат изключени от изчисленията на дефицита, така че страни като Гърция, които исторически харчат повече за отбрана, отколкото други европейски страни, да не бъдат наказвани за този стратегически избор".

Изразявайки "отвращението си" от бомбардировката на родилния дом в Мариупол, Мицотакис отново призова "за прекратяване на огъня възможно най-скоро, но също и за хуманитарни коридори, така че тези, които искат да напуснат зоните на война, да могат да го направят безопасно".

А в Украйна обстановката не се променя. Кадрите от бомбени удари на руснаците продължават да излизат в социалните мрежи:

Молдова подава молба за присъединяване към Евросъюза

Властите в Молдова ще изпратят молба за присъединяване към Европейския съюз. Това съобщи президентът Мая Санду на брифинг, цитирана от ...

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 11.03. - Сраженията не стихват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com