Европейските лидери не се отказаха от атомната енергия (ВИДЕО)

1864
Европейските лидери не се отказаха от атомната енергия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са постигнали споразумение по политиката на ЕС за климата. "Споразумение за климатична неутралност до 2050 г. Европейският съвет се договори за тази важна цел", написа той в Twitter.

Борисов: Здравето и чистотата на въздуха са първи в програмите ни (ВИДЕО)

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя ене...

Държавните глави и правителствените ръководители от Европейския съюз обаче не се споразумяха на срещата си в Брюксел за отказ от атомната енергия. В публикувано на сайта на Европейския съвет изявление се казва: "Европейският съвет признава необходимостта от гарантирането на енергийна сигурност и уважава правото на държавите членки да определят енергийния си микс и да изберат най-подходящите технологии. Някои държави членки посочиха, че използват ядрена енергия като част от енергийния си микс", се казва в текста.

Франция, България, Чехия и Унгария са сред страните, които са изразили намерение да продължат да използват атомна енергия. Полша обаче успя да постигне специален статут и не беше включена в Споразумението за климата, постигнато на Европейския съвет в нощта срещу 13 декември.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен каза, че сделката, договорена тази нощ от държавните глави и правителствените ръководители на 27 държави от ЕС, е достатъчна за ЕК да започне да изготвя конкретни законодателни мерки за блока за следващата година.

"Признаваме, че преходът е голям за Полша", каза Фон дер Лайен, но добави, че ЕК няма да променя графика си.

Полският премиер Матеуш Моравецки, чиято страна разчита на силно замърсяващите въглища за около 80 процента от енергията, от която се нуждае, каза, че преговорите са били много трудни. "Полша ще постигне "климатична неутралност", следвайки свое собствено темпо", съобщи той пред журналисти след маратонните преговори.

Очакваме от ЕС достатъчно средства за кохезия и ОССП

Започна двудневното редовно заседание на Европейския съвет в Брюксел, в което участва министър-председателят Бойко Борисов. Борбата с к...

Полша поиска по-конкретни гаранции за финансирането на енергийния преход, включващ отказване от изкопаемите горива, в бюджетната рамка за 2021-2027 г., което е още една трудна тема за дебат в ЕС.

Нетни платци като Холандия обаче бяха категорични, че няма да предоставят повече средства, ако Варшава не поеме твърд ангажимент към амбициозната цел в сферата на климата.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е доволна от резултатите.

"Няма разцепление в Европа на отделни части, но една държава членка се нуждае от повече време да види как ще приложи" споразумението, каза тя.

Австрия, Люксембург и Германия се обявиха против използването на ядрена енергия.

Иво Христов: Спиране на ядрената енергетика ще обрече икономиката на България

"Не бива да подхождаме идеологически към този въпрос, тъй като той има и социална страна. В последните години се истеризира ужасът от в...

"Всяка страна може да реши какъв да бъде националният й енергиен микс. За Австрия ядрената енергия не е безопасен и устойчив източник на енергия", каза канцлерката Бригите Бирлайн.

Лидерите на 27 държави членки на ЕС са подкрепили единодушно идеята да бъдат въведени мита върху внасяните продукти от трети страни, които не спазват същите екостандарти като европейските.

Европейската комисия ще разработи през идните месеци нормативен акт за прилагане на този финансов механизъм, който е част от програмата "Зелен пакт" на новата ЕК.

В изявлението, публикувано на сайта на Европейския съвет, не се споменава директно подобна мярка. В него се казва, че Съветът "отбелязва намерението на Комисията да предложи механизъм за гранична регулация за секторите с интензивно отделяне на въглеродни емисии". В текста пише още, че мерките за елиминиране на въглеродните емисии трябва да се осъществят по начин, който запазва конкурентоспособността на ЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа