Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия затвори границите си за неваксинирани чужденци

28 декември 2021, 17:54 часа • 2683 прочитания

Финландия забрани влизането на чужденци, които не са ваксинирани срещу Covid. Мярката влезе в сила в 14:00 часа по Гринуич (16:00 българско време) днес, предаде AFP.

Финландското министерство на вътрешните работи съобщи след правителствено заседание, че само отрицателен тест за коронавирус вече няма да е достатъчен за влизане в страната. Чуждестранните пътници ще трябва да представят също така доказателство, че са напълно ваксинирани срещу Covid или са изкарали причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване.

Мярката важи и за гражданите на останалите държави от Европейския съюз.

Изключение ще се прави само за чужденци, които не са навършили 16 години, или са от определени групи - с постоянно местожителство във Финландия, дипломати и други.

Миналата седмица финландското правителство обяви, че вече ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички хора, влизащи в страната, дори да са ваксинирани срещу Covid, за да спре увеличаването на новите заразени, свързано с появата на новия вариант Омикрон. На заседание по обед кабинетът обаче реши да затегне допълнително правилата.

От началото на пандемията във Финландия, с население от около 5,5 милиона души, са регистрирани повече от 236 000 случая на коронавирус. Над 1500 от заразените са починали.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес