Франция и Великобритания с ключови позиции в ЕК

36559
Франция и Великобритания с ключови позиции в ЕК
Снимка: Getty Images / Guliver

Франция и Великобритания получиха топ позиции в състава на следващата Европейска комисия под ръководството на Жан Клод Юнкер, която трябва да се справи със стагниращата икономика, засилващия се евроскептицизъм и украинската криза, бушуваща на границите на ЕС.

Бившият финансов министър на Франция Пиер Московиси бе номиниран за европейски комисар по икономическите и валутните въпроси – най-желания пост в екипа, който ще управлява Брюксел през следващите пет години.

Великобритания, чието място в ЕС е застрашен от засилващия се евроскептицизъм на Острова, спечели поста на еврокомисаря за финансовo планиране и бюджета за своя кандидат Джонатън Хил, бивш председател на Камарата на лордовете.

„Уверен съм, че това ще бъде печеливш екип”, каза Юнкер на пресконференция.

Бившият премиер на Люксембург назначи няколко от 27-членния си екип за т.нар. „суперкомисари”, които ще надзирават сфери от политиката, разглеждани като ключови за ЕС, като подсилването на икономическия ръст и заетостта.

Новият екип ще започне работа през ноември.

Известието последва месеци на задкулисни битки в Брюксел за топ позициите в ЕК и на спекулации за триумфиращите страни.

Московиси превъзмогна възраженията на Германия заради неуспеха на Франция да изпълни изискванията за бюджетния дефицит.

Междувременно, постът за Хил е голяма победа за Великобритания, където индустрията на финансовите услуги в Лондонското сити е ключов сектор в британската икономика.

През 2017 година във Великобритания ще проведе референдум за членството й в ЕС.

Новият отбор на Юнкер, който включва четирима бивши премиери и няколко бивши финансови министри, ще определят курса на европейския блок, който включва над половин милиард души население и представлява най-голямата икономика в света.

Европейската комисия е най-влиятелната институция в Брюксел, тъй като тя съставя проектите на европейските закони, контролира националните бюджети и антитръстови регулации и води преговори по търговските споразумения.

Юнкер обеща, че под негово ръководство комисията ще бъде по-малко бюрократична и ще работи по посока на съживяването на стагниращата икономика на ЕС.

Новото ръководство на блока обаче се изправя пред огромни предизвикателства.

След като успешно преодоля през кризата в еврозоната, без да се стигне до срив на единната валута, европейската икономика изглежда тъпче на едно място и има опасения, че може да се сблъска с десетилетия на стагнация и дефлация.

Безработицата също сериозен проблем, особено сред младежите. В страни, като Испания, Гърция и Италия, имат извънредно високи нива на безработица, а Франция регистрира ново рекордно равнище.

Комисията ще трябва освен това да възстанови доверието в Брюксел след безпрецедентния успех на евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент през май, която беше ясно послание, че гласоподавателите искат промяна в ЕС.

Междувременно, кризата в Украйна поставя най-сериозното предизвикателство във външната политика пред ЕС, който се бори да запази единството си по отношение на поредния кръг от санкции срещу Русия.

Влиятелният пост на ръководител на европейската дипломация бе даден в края на август на италианския външен министър Федерика Могерини.

Полският премиер Доналд Туск бе определен за друга позиция, която конкурира тази на Юнкер по важност в Брюксел – председател на Европейския съвет.

АФП

Кристалина благодари на Плевнелиев, Орешарски и Близнашки

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която ще бъде заместник-председател в новата Европейска комисия, благодари днес на президента Росен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа