Франция: Изтичането на SMS-а на Макрон е "безпрецедентно дъно" от страна на Австралия

6378
Франция: Изтичането на SMS-а на Макрон е "безпрецедентно дъно" от страна на Австралия
Снимка: Getty Images

Австралийско-френският спор заради провала на сделката за подводници достигна "безпрецедентно ново дъно", след като изтече съобщението от френския президент до австралийския лидер, заяви в сряда посланикът на Франция в Канбера.

БГНЕС припомня, че Франция обвини във вторник Австралия, че използва "много неелегантни методи", след като текстово съобщение, изпратено от президента Еманюел Макрон до австралийския премиер Скот Морисън, изтече в очевиден опит да се внуши, че френският президент е знаел за провала на голямата сделка с подводница по-рано, отколкото твърди.

Макрон потвърди изпълнението на ключова военна сделка с Австралия

Френският президент Еманюел Макрон потвърди "пълен ангажимент” за изпълнението на огромна, но много забавила се сделка за доставк...

Медиите в Австралия и Европа съобщиха за SMS-а, който френският лидер е изпратил на Морисън два дни преди Австралия да обяви, че е развалила десетгодишен договор на стойност няколко десетки милиарда евро с Франция за изграждане на нов флот от подводници.

Париж реагира остро, а през уикенда Макрон още повече засили напрежението, като обвини Морисън, че го е излъгал - обвинение, което австралиецът отхвърли.

В пламенна реч в сряда френският посланик в Австралия Жан-Пиер Тибо заяви, че изтичането на личния текст е "безпрецедентно ново дъно". "Не се държите по този начин при личен обмен на кореспонденция на лидери, които са съюзници. Но може би това е просто потвърждение, че никога не сме били възприемани като съюзник", каза той пред Националния пресклуб на Австралия.

"Постъпвайки по този начин, изпращаме и много тревожен сигнал за всички държавни глави: внимавайте, в Австралия ще има изтичане на информация. И това, което казвате поверително на партньорите си, в крайна сметка един ден ще бъде използвано като оръжие срещу вас", заяви още дипломатът.

"Да очаквам ли добри или лоши новини за съвместните ни амбиции за подводници?", гласи SMS-ът, изпратен до Морисън 48 часа преди официалното съобщение за отмяната на договора, което беше направено на пресконференция.

Франция и Австралия за първи път си проговориха след скандала с подводниците

Френският президент Еманюел Макрон разговаря в четвъртък по телефона с австралийския премиер Скот Морисън за първи път след дипломатиче...

В коментарите по повод публикацията се твърди, че изтичането на информация може да е било подготвено от кабинета на Морисън като отмъщение за обвинението в "лъжа", пише агенция ANews.

Австралия обяви в средата на септември, че се отказва от френските дизелови подводници в полза на ядрени подводници, тъй като се е присъединила към нов отбранителен съюз с Великобритания и Съединените щати - AUKUS. Пактът се разглежда като опит за противодействие на нарастващото китайско влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тибо заяви, че предположението на Канбера, че на Париж е било съобщено за отказа от френските конвенционални подводници, е "измислица", и не може да се очаква от Франция да тълкува "двусмислени нагласи". Той посочи съвместното комюнике от август, в което се подчертава важността на сделката - само две седмици преди тя да бъде разтрогната, добавяйки, че "измамата е била умишлена".

Тибо, който беше извикан за кратко в Париж заради спора, каза, че сега Австралия трябва да предложи начини за за възстановяване на влошените отношения. "Ние няма да купуваме на базата на обещания за любов. Любовта е добра. Но доказателството за любов е много по-добро", каза той.

В разговор с австралийски репортери в Дубай Скот Морисън се опита да сложи точка на случая, като заяви, че сега е време "да продължим напред". "Не смятам, че за когото и да било е изгодно да продължава по този път", каза той. "Бяха отправени твърдения и те бяха опровергани, а сега е необходимо всички ние просто да продължим”, заключи австралийският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа