Бившият австралийски премиер: Австралия умишлено измами Франция за ядрените подводници

9294
Бившият австралийски премиер: Австралия умишлено измами Франция за ядрените подводници
Снимка: Pixabay

Бившият австралийски лидер Малкълм Търнбул заяви, че неговият наследник "умишлено е измамил" Франция, когато е отменил многомилиардната сделка с Париж за подводниците в полза на алтернативи на САЩ или Великобритания с ядрена енергия.

Търнбул, чието правителство одобри сделката за подводници с Франция през 2016 г., е ядосан за начина, по който премиерът Скот Морисън се е насочил към нов стратегически съюз със САЩ и Великобритания.

Заради критики премиерът на Австралия вероятно ще пропусне Конференцията на ООН по климата

Австралийският премиер даде сигнал, че може да не присъства на важната конференция на ООН по климата през ноември, тъй като правителств...

"Морисън не е действал добросъвестно. Той умишлено измами Франция. Той не защитава поведението си, освен да казва, че е в националния интерес на Австралия", каза Търнбул пред Националния пресклуб в Канбера.

"Франция вярва, че е била измамена и унижена, и тя е. Това предателство на доверието ще прекъсне отношенията ни с Европа с години", добави той. "Австралийското правителство се отнася с пренебрежение към Френската република."

Търнбул коментира, че въпреки новото американско-британско-австралийско отбранително партньорство, няма подписан договор с Австралия за закупуване на ядрени подводници, които се очаква да бъдат или британските Astute, или по-големият клас американска Вирджиния.

„Австралия в момента изобщо няма нова програма за подводници“, каза той. "Единствено сигурно е, че няма да имаме нови подводници в продължение на 20 години и цената им ще бъде много по-голяма от тази на подводниците, проектирани във Франция."

ЕС е солидарен с Франция в скандала с Австралия

Министрите на външните работи на Европейския съюз изразиха солидарност с Франция, която беше ядосана от отмяната на договора за подводн...

Морисън заяви, че решението за преминаване към подводници с ядрено задвижване се дължи на променящата се динамика в азиатско-тихоокеанския регион, където с нарастваща военна мощ Китай все повече заявява своите претенции към почти цялото Южнокитайско море. Но Париж реагира с ярост на оттеглянето, заявявайки, че е държан на тъмно до последния момент, когато Австралия се оттегли от договор, първоначално на стойност 50 милиарда долара (36,5 милиарда, 31 милиарда евро).

Описвайки отмяната като „нож в гърба“, Франция отзова своите посланици в САЩ и Австралия. Оттогава френският президент Еманюел Макрон проведе разговори с американския си колега Джо Байдън и възложи на посланика си да се върне във Вашингтон тази седмица. Няма съобщение за завръщането на френския посланик в Канбера, както и няма съобщения за преговори между Макрон и Морисън.

Морисън и Търнбул са съперници в Австралийската либерална партия. Морисън пое поста министър-председател през август 2018 г., когато Търнбул беше свален от твърда консервативна фракция на партията. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com