Франция обмисля връщането на африкански произведения на изкуството

1248
Франция обмисля връщането на африкански произведения на изкуството
Снимка: Pixabay

Експерти подготвят доклад, в който е описано как да се осъществи връщането на хиляди африкански произведения на изкуството, които са изложени във френските музеи. Докладът ще бъде представен на френския президент Еманюел Макрон и представлява радикална промяна в политиката, която може да окаже натиск върху други бивши колониални сили.

Призивите в Африка нарастват за връщането на техните културни ценности, но френският закон строго забранява на правителството да прехвърля държавна собственост, дори и при добре документирани случаи на плячкосване, предава БГНЕС.

Разследват дарения за предизборната кампания на Макрон

От парижката прокуратура са започнали разследване на произхода на десетки хиляди евро, дарени миналата година за предизборната кампан...

В речта си в Буркина Фасо през ноември миналата година Макрон заяви, че "наследството на Африка не може да бъде само в европейски частни колекции и музеи".

По-късно той поиска от френския художествен историк Бенедикт Савой и сенегалския писател Фелвин Сар да проучат въпроса и те трябва да представят на Макрон доклада си в петък.

Според копие, представено от АФП, те препоръчват да се измени френското право, за да се позволи връщането на културни произведения, ако между Франция и африканските държави бъдат постигнати двустранни споразумения.

Промяната ще се прилага по-специално за произведения, които се съхраняват в музеи, които са били "прехвърлени от тяхната първоначална територия по време на френския колониален период", се казва в доклада.

"Предлагаме да се променят законите за наследството, така че всички видове случаи да могат да бъдат взети под внимание, а на критериите за съгласие да бъде обърнато внимание", каза Сар пред френския ежедневник "Либерасион“ в статия, публикувана във вторник.

Трагичен инцидент беляза протестите във Франция

Ужасяващ инцидент беляза началото на протестите срещу високите цени на горивата, предава Reuters. Жена, участничка в демонстрациите, е...

От около 90 000 африкански произведения на изкуството във френски музейни сбирки около 70 000 са в Парижкия музей "Ке Бранли“, създаден от бившия президент Жак Ширак, верен почитател на африканското и азиатското изкуство.

За да се пристъпи към каквото и да било възстановяване собствеността, "искането трябва да бъде подадено от африканска държава въз основа на списъците с инвентаризации, които ще изпратим", се казва в доклада.

Перспективата е предизвикала проблеми между някои куратори и търговци на изкуство, които казват, че това в крайна сметка ще изпразни музеи и галерии в някои западни страни.

Критиците също така казват, че това би могло да накара частни френски колекционери да преместят произведенията си извън страната от страх от изземване.

Европейските специалисти също изразиха тревога, обезпокоени, че артефакти биха могли да бъдат откраднати или неправилно третирани, ако бъдат дадени на музеи без опит в политически нестабилни държави.

Франция също излиза на протест срещу цените на горивата

В цяла Франция ще се проведат масови протести срещу високия ръст на цените на бензина и дизела. Негови организатори са профсъюзите и по...

Великобритания също е изправена пред многобройни призиви за връщане на артефакти в страните, от които произхождат.

Във вторник губернаторът на Великденския остров в Тихия океан със сълзи на очи молеше Британския музей да върне една от известните статуи.

Лондонският музей държеше в продължение на 150 г. Хоа Хакананайа, един от важните духовно каменни монолити на чилийския остров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com