Франция продаде за пръв път в чужбина определен вид изстребители

17403
Франция продаде за пръв път в чужбина определен вид изстребители
Снимка: Getty Images / Guliver

Франция осъществи първата си чуждестранна продажба на своите изтребители "Рафал". Купувачът на 24-те самолета е Египет, а сделката е на стойност 5,2 млн. евро. Освен летателните апарати, Египет купува и военен кораб, предаде БГНЕС.

Това е шестият път, в който Париж се опитва да изнесе своите многоцелеви бойни самолети.

Сделката обаче беше широко разкритикувана заради "алармиращите" обвинения, че властта в Кайро е нарушила редица човешки права. Париж е обвиняван и за своите двойни стандарти, тъй като по-рано миналата година прекрати сделката си с Русия за продажба на два кораба "Мистрал" заради кризата в Украйна и участието на Москва в нея.

Според френския президент Франсоа Оланд самолетите са от съществено значение за усилията на Кайро да въведе стабилност в страната, където властите се сражават в размирния регион, както и срещу джихадистки бунтовници на Синайския полуостров.

Според Ерик Трапие, изпълнителен директор на концерна производител Dassault Aviation, Кайро е настоявало бързата доставка на изтребителите и е трябвало три самолета, предвидени за френската армия, да бъдат изпратени в Египет. Той каза още, че това е "исторически ден" за неговата компания, която от близо 30 години усъвършенства самолетите, инвестирайки в тях десетки милиарди.

Молим САЩ да ни подарят изтребители

България ще отправи официална молба до САЩ да получи като подарък изтребители - най-вероятно F-15 БЛОК 15. Военният министър Николай Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com