Франция разследва бившия чешки премиер Андрей Бабиш за пране на пари

1857
Франция разследва бившия чешки премиер Андрей Бабиш за пране на пари
Снимка: Getty Images/Guliver

Появата на бившия чешки премиер Андрей Бабиш в „Досиетата Пандора“ вече му коства загуба на изборите и, съответно, на позицията му през октомври 2021 г. Сега милиардерът, който управляваше Чешката република от 2017 до 2021, може да има проблеми и на съдебния фронт във Франция.

Националната финансова прокуратура в Париж е (PNF) е започнала предварително разследване срещу 67-годишния Бабиш по подозрения в пране на пари, съобщава "Le Monde". Проверката, започнала още през февруари 2022 г., е с опит да се установи начина, по който бившият премиер е придобил недвижими имоти в Мужен – в Югоизточна Франция – чрез няколко офшорни компании.

Бабиш: Купувал съм имоти във Франция чрез офшорки, но преди да вляза в политиката

Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш призна в интервю за чешката телевизия, че е купил 16 имота във Франция през 2009 г. чрез офшор...

До разследването се стигна след публикуването на „Досиетата Пандора“ от страна на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Това се случи през октомври миналата година, когато бе показано тайното богатство и сделките на световни лидери, политици и милиардери. С изтичането на финансовите документи се видя, че Бабиш не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. долара (около 15,5 млн. евро).

Двата имота са закупени от дружество със седалище в Монако - собственост на офшорна структура в САЩ. Цената на сделката е 14 млн. евро. В сметката за продажба, цитирана от „Le Monde“, пише, че сумата е платена в брой. Според „Досиетата Пандора“ обаче американската компания на Бабиш е взела заем за 15 млн. евро от офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови, за да финансира покупката на къщите в Мужен. В официалните френски документи няма никаква следа от този заем.

Сега разследващите опитват да установят защо бившият чешки премиер е както собственик на дружеството за отпускане на заеми, така и на юридическото лице, взело 15-те милиона евро. През 2016 г. и 2018 г. Бабиш постепенно прехвърля недвижимия имот в Мужен на юридическо лице, което е негова публична собственост, като отново използва техника, включваща прехвърляне на акциите на дружества на съпругата му Моника Бабисова, която в същия ден ги прехвърля обратно на холдинговото дружество на съпруга си.

Андрей Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия, е обвинен и в това, че се е облагодетелствал с 2 млн. евро от европейски фондове, предназначени за малки и средни предприятия. Бизнесменът, който в момента е депутат, трябва да се яви в съда на 12 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа