Франция ще съди 19 души за смъртта на мигранти през 2019 г.

482
Франция ще съди 19 души за смъртта на мигранти през 2019 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция ще съди 19 души за трафик на хора, довел до смъртта на 39 виетнамски мигранти през 2019 г. в камион, предаде АФП, позовавайки се на анонимен източник. Процесът е последният от няколкото в Европа във връзка с трагедията.

Мигрантите, най-младите от които са две 15-годишни момчета, се задушиха в хладилния контейнер, докато ги превозваха през Ламанша към нов живот във Великобритания. Безжизнените им тела бяха открити в запечатаното отделение на пристанище близо до Лондон през октомври 2019 г.

ОЩЕ: Обвиняеми и във Виетнам заради лондонския камион-ковчег

Във вторник френските разследващи магистрати разпоредиха да бъдат съдени 19 заподозрени на възраст от 21 до 58 години във връзка с трагедията, съобщи източникът.

Транснационалното разследване сочи, че заподозрените, които са от виетнамски, френски, китайски, алжирски и марокански произход, са част от голяма мрежа за трафик на хора от Виетнам към Европа, се казва в него. Те са обвинени, че са организирали превоза на мигрантите и са шофирали таксита или са притежавали апартаменти, в които са ги укривали в района на Париж, допълва той.

Според подслушаните телефонни разговори тези мъже са наричали жертвите си "стока" или дори "пилета".

Всички те ще бъдат съдени за създаване на условия за незаконно влизане и пребиваване на чужденци на френска територия и за сдружаване с цел извършване на престъпления, за което може да им бъде наложено наказание до 10 години затвор, заяви източникът.

Четирима от тях ще бъдат съдени и за убийство по непредпазливост заради неосигуряване на дължима грижа по време на контрабандната операция, което може да доведе до наказание от три години зад решетките, пише БГНЕС.

Трансграничното разследване разкри, че мигрантите са били натоварени в камион в Северна Франция, след което са били откарани до белгийското пристанище Зеебрюге, за да прекосят Ламанша.

Трагедията насочи вниманието към необикновените опасности, които мигрантите са готови да рискуват, за да стигнат до Великобритания, като някои от тях плащат на трафикантите до 40 000 долара за опасното пътуване.

При аутопсията е установено, че жертвите са починали от липса на кислород и прегряване, а една от тях е изпратила прочувствено текстово съобщение на семейството си във Виетнам, докато е умирала в камиона.

Издадоха присъди по случая с камиона-ковчег от Есекс

Четирима мъже получиха присъди за затвор от 13 до 27 години за участието им в заговор за контрабанда на хора, довел до смъртта на 39 ви...

Жертвите са от бедните и отдалечени краища на Централен Виетнам - гореща точка за хора, готови да предприемат опасни пътувания с надеждата за по-добро бъдеще в чужбина.

Много от тях са преведени нелегално през Русия или Китай, често дължат огромни суми на трафикантите си и в крайна сметка работят във ферми за канабис или в салони за маникюр.

Не беше определена непосредствена дата за френския процес, който следва няколко присъди в други държави.

Миналата година белгийски съд осъди виетнамец на 15 години затвор, след като го призна за ръководител на операция за трафик.

През 2021 г. британски съдия осъди двама мъже по 39 точки за непредумишлено убийство във връзка с трагедията с камиона, като ги прати в затвора за 27 и 20 години. Той също така присъди на двама шофьори на камиони присъди от 13 и 18 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа