Франсоа Фийон обяви, че ще му повдигнат обвинение

1221
Франсоа Фийон обяви, че ще му повдигнат обвинение
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският кандидат президент от опозиционната партия „Републиканците” Франсоа Фийон обяви, че на 15 март ще му повдигнат обвинение, предаде АФП.

Фийон заяви също, че няма да се откаже от участието си в кандидат-президентската кампания.

Франсоа Фийон ще бъде обвинен по делото за фиктивното наемане на работа на съпругата му Пенелъпи като негов парламентарен помощник.

По-рано днес журналисти от изданието Mediapart, позовавайки се на източници от партия „Републиканци”, съобщиха, че Пенелъпи е задържана и се извършва обиск. Малко по-късно информираха, че съдебни източници, близки до делото „Фийон”, опровергават тази информация.

Прокуратурата, издирва и документи, свързани с децата на Франсоа и Пенелъпи Фийон. Мари и Шарл Фийон също са се водили на щат като помощници на баща си в периода 2005-2007 година и са им били изплатени 84 000 евро.

Скандалът около Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието „Канар аншене”, в която се твърди, че Пенелъпи е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро.

Фийон призна, че е сгрешил, наемайки жена си на работа

Френският политик Франсоа Фийон заяви на официална пресконференция, че е допуснал „грешка” наемайки като помощник съпругата...

На 22 януари започна разследване срещу Пенелъпи Фийон. Франсоа Фийон опроверга публикацията и увери, че жена му винаги е работила за него – от първите избори през 1981 година. Тогава Фийон се зарече да се оттегли от надпреварата за президент, ако и срещу него започне разследване. Двамата съпрузи вече бяха разпитвани поотделно в продължение на няколко часа.

Членът на общинския съвет на град Пюто Кристоф Гребер стана инициатор на петиция с искане съпругата на екс премиера Фийон да върне парите. Тя е подкрепена от над 300 000 души. Според Гребер връщането на средствата е „въпрос на морал и етика”.

Междувременно журналисти откриха интервю от 2007 година, в което Пенелъпи Фийон отрича да е била сътрудник на мъжа си. В заснето интервю за британското издание „Сънди телеграф” г-жа Фийон отрича да е работила за мъжа си.

През 2007 година г-жа Фийон казва „Никога не съм била помощник на мъжа си”. В същия разговор Пенелъпи Фийон споменава, че „също така не се занимава и с работа в медии”, въпреки че Франсоа Фийон по-рано твърдеше обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com