Г-20 с окончателна декларация чрез компромис с Тръмп (СНИМКИ+ВИДЕО)

6918
Г-20 с окончателна декларация чрез компромис с Тръмп (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Getty images/Guliver

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи източник от ЕС пред AFP.

В търговски аспект, те ще се ангажират да се борят срещу протекционизма, но също така ще позволят "легитимни" мерки за защита на техните пазари, каза източникът в последния ден от преговорите в Германия.

Резултатът представлява компромис с Тръмп, който иска да направи повече, за да защити местните компании от чуждестранна конкуренция, чрез политиката си "Америка на първо място". Въпреки това, по въпроса за изменението на климата, преговарящите остават разделени, след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата в 2015 г.

Заключителната точка в комюникето е за изкопаемите горива, обвинявани за глобалното затопляне, а американската страна иска да продължи да изнася и да насърчава използването им. "Целта днес е да се намери добър баланс на езика", каза източникът, пожелал анонимност.

Лидерите на Г20 ще завършват двудневната си среща в Хамбург днес с обсъждането на въпроси, свързани с устойчивото развитие и помощта за Африка, както и проблема с цифровата икономика и безработицата.

Снимка: Getty Images/Guliver

Междувременно в рамките на Г-20 руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване, съобщи Кремъл. Разговорът се проведе на работна закуска.

"Те обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване", се посочва в изявлението. От руска страна на срещата присъстваха президентският помощник Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Путин към Тръмп пред журналистите: Тези ли те нараняват?

Доналд Тръмп и Владимир Путин си размениха коментари, отнасяйки се пренебрежително към репортерите, които се бяха събрали да отразят ср...

Въпросите около Украйна се обсъждат не за първи път в кулоарите на срещата на върха в германския град и не само от „нормандската четворка“. В петък те бяха тема на разговор и при срещата на Путин с американския му колега Доналд Тръмп.

Както поясни руският външен министър Сергей Лавров, американската администрация е уведомила руската страна за назначаването на свой нов представител в Украйна - Кърт Волкър, който скоро вероятно пристигне в Москва.

От своя страна американският президент похвали домакина на Г-20 германския канцлер Ангела Меркел за "фантастичната работа" при организацията на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, въпреки протестите, които блокираха жена му Мелания в продължение на часове.

"Меркел организира срещата на върха толкова професионално", посочи Тръмп, като каза на канцлера, че е свършила "фантастична работа".

Над 200 полицаи са пострадали при протестите за Г-20

Почти 200 са ранените германски полицаи по време на сблъсъците с протестиращи в Хамбург в нощта на петък срещу събота. Напрежението еск...

Снимка: Getty Images/Guliver

По данни на полицията, в демонстрациите се включиха около 12 хиляди души. Най-голямото събитие е насрочено за днес следобед, при което се очакват близо 100 хиляди протестиращи.

Actualno.com припомня, че вчера започна двудневната среща на лидерите от Г-20, която се фокусира върху търговията, тероризма, климатичните промени, заетостта и развитието, миграцията и бежанските потоци. Темата на германското председателство на Г-20 е „Изграждане на един взаимосвързан свят“. ЕС се представлява на срещата на върха от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Протестиращи срещу форума обаче вдигнаха на крак властите, които се наложи да използват водни оръдия срещу демонстрантите. Самият Хамбург е бастион на леви радикали и полицията от дълго време се подготвя за изблици на насилие по време на срещата.

Г-20 включва 19 държави плюс ЕС. Членовете на Г-20 произвеждат над 80% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представляват почти две трети от световното население. Първата среща на върха на Г-20 е организирана през 2008 г. по време на световната финансова криза с цел активизиране на международното икономическо сътрудничество. Оттогава членовете на Г-20 провеждат срещи всяка година, за да обсъждат широк кръг от въпроси, свързани с икономическото и финансовото сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа