Германия се затваря заради коронавируса - всяка десета болница там е претоварена

5422
Германия се затваря заради коронавируса - всяка десета болница там е претоварена
Снимка: iStock

От днес, 2 ноември, до края на ноември Германия преминава към "меко" блокиране - режим на ограничителни мерки за борба с разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2. Това се случва за втори път от началото на пандемията.

Новите ограничения се въвеждат, за да обърнат тенденцията на експоненциален растеж на броя на новите случаи на COVID-19 в страната и по този начин да предотвратят колапса на здравната система. Властите отбелязват, че успешното блокиране ще помогне да се върне динамиката на заболеваемостта до ниво, при което специалистите ще могат да следят хода на епидемията в страната, като проследят веригата от инфекции. Властите обръщат внимание и на факта, че спешните мерки могат да се превърнат в гаранция, че гражданите на Германия ще празнуват коледните празници с приятели и роднини.

Стотици младежи нападнаха полицаи в Германия

Група от около 800 агресивни младежи нападна късно снощи без видима причина полицаи в центъра на Франкфурт на Майн, съобщи вестник "Бил...

Германските власти, включително в лицето на германския канцлер Ангела Меркел, отбелязаха в средата на октомври, че искат да избегнат повтарянето на пролетния сценарий за овладяване на пандемията с всички средства, за да не въвеждат второ блокиране. Предприетите от регионалните и областните власти мерки обаче не бяха достатъчни. До края на октомври в почти всички области на страната заболеваемостта надвишава нивото, след което е необходимо да се въведат ограничения.

Икономисти прогнозираха огромни загуби за икономиката на страната. Затварянето в Германия, което влиза в сила от днес, ще донесе на икономиката загуби от над 19 млрд. евро, изчисли Германският институт за икономически изследвания в Берлин.

Така нареченото "меко блокиране" ще ощети най-силно предприятията, които работят в областта на хранителния и хотелски бизнес – 5,8 млрд. евро. Това съответства на намаляването на икономическите показатели за тримесечието с 55 %, пише "Велт ам Зонтаг".

Фирмите, чиято дейност е в областта на спорта, културата и развлеченията, ще загубят 2,1 млрд. евро, а търговските предприятия – 1,3 млрд. евро, твърдят икономистите. Загубите за промишленото производство в Германия се очаква да достигнат 5,2 млрд. евро.

Според прогнозите, най-сериозно ще бъдат засегнати собствениците на кина и на компании, работещи в областта на логистиката.

Рекорд на заразените в Германия, карантина и вечерен час в Австрия

Германия отчете пореден рекорден брой заразени с COVID-19 за денонощие – 19 059, при 18 681 за вчера и 14 700 преди седмица,...

Натискът върху здравната система

Над 4000 войници от Бундесфера помагат за борбата с пандемията в Германия. 38 от приблизително 400 здравни служби съобщават на здравния институт "Роберт Кох", че са претоварени, предаде "Дойче Веле".

Към 20 октомври институтът е получил около 22 такива заявления, които в зависимост от натовареността на здравните отдели могат да бъдат разделени в три категории. Основните трудности са свързани с проследяване на контакти със заразените и други мерки за защита срещу коронавируса.

Междувременно германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви в интервю за RTL, че почти 4000 войници от Бундесфера помагат в борбата с пандемията. "Ние помагаме на всяка втора здравна служба", каза тя. Задачите на военните включват проследяване на разпространението на инфекцията, провеждане на тестове и работа в домове за възрастни хора и инвалиди. Като цяло броят на контингента, наречен "Помощ в борбата срещу коронавируса" достига 15 000 души.

Още: "Спад в броя на заразените с коронавирус, 19 души са починали за денонощие"

България влезе в "червения списък" за COVID-19 на Германия

Германското правителство обявяви Хърватия, Словения, Унгария, България и Кипър за високорискови райони в условията на пандемия, предава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа