Германия вече може да се похвали с жена военен министър

19936
Германия вече може да се похвали с жена военен министър
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път в своята история Германия ще има за министър на отбраната жена. Това стана факт след като Ангела Меркел стана за трети пореден път канцлер на страната.

Новият германски военен министър се казва Урсула фон дер Лайен. Тя може и да е изключение от правилото за Германия, но в много други европейски страни отдавна постът на военен министър е бил или и в момента е в ръцете на жена - Финландия, Франция, Швеция, Холандия, Люксембург, Дания, Словения, Чехия. През 2008 година в Испания военен министър стана жена, бременна в седмия месец.

Германия с ново правителство, но без повод за радост

Най-накрая! Германия има ново правителство. Близо три месеца след парламентарните избори новият кабинет бе одобрен от Бундестага и поло...

Покрай този случай в Испания, "Стандарт" направи интересна аналогия и с германския министър - числото 7 свързва Фон дер Лайен с испанската й колежка с това, че германката има толкова деца, сред които две близначета (родени през 1994 г.). Наличието на голямо семейство обаче не попречи на 55-годишната амбициозна майка да стане втората най-прочута жена в Германия от Христиандемократическия съюз след Ангела Меркел. Както и успешен шеф на две различни федерални министерства в предишните правителства на новия-стар канцлер - първо на семейството, възрастните хора, жените и младежта, а после на социалните грижи и труда. Явно е, че дъщерята на бившия премиер от ХДС на Долна Саксония - Ернст Албрехт, може да си позволи детегледачки.

Фон дер Лайен произлиза от знатния род на бременския барон Лудвиг Кноп, който през XIX век се занимава с търговия на памук и е сред най-прочутите местни предприемачи. Родена е в Иксел - район на белгийската столица Брюксел, където баща й работи в Европейската комисия (от 1969 г. като генерален директор). Живее в Белгия, докато навършва 13 г., когато семейството й се премества в Лерт, Германия.

През 1977 г. започва да учи икономика в университетите в Гетинг, Мюнстер и в Лондонското училище по икономика. Три години по-късно ги зарязва, след като открива, че медицината я влече повече. Започва да учи по специалността във висшето медицинско училище в Хановер, което завършва след 7 г. От 1998 до 1992 г. работи като помощник-лекар в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер. След като завършва аспирантура, през 1991 г. получава докторска степен по медицина. Година по-късно заминава със съпруга си Хейко фон дер Лайен за Станфорд, Калифорния, където той преподава в местния университет. Двамата живеят там до 1996 г. Там Урсула е домакиня и успява да роди три от децата си. След като се завръща в Хановер, тя става преподавател във висшето медицинско училище. Там през 2001 г. става магистър по медицина. От 1990 г. е член на ХДС и политическата й кариера се развива във възходяща посока.

Новият министър на отбраната на Германия владее перфектно френски и английски език и обича да се показва по телевизията. Фон дер Лайен е чест гост във всевъзможни тв шоута. Обаятелна и усмихната, тя може просто и аргументирано да обясни на публиката дори много сложни теми и политически взаимовръзки. Твърди се обаче, че много нейни съпартийци не я харесват, защото е своенравна и неуправляема. Наскоро дори едва ли не я обвиниха в измяна. В разгара на политическа дискусия за женската квота в бизнеса тя заплаши, че ще подкрепи в Бундестага съответния законопроект на опозицията. На Меркел й костваше доста нерви, за да я накара да промени намерението си.

Меркел: Няма как да има реформи без промени

Няма как да приложим всички реформи без промени в договорите на ЕС.  Това каза вчера пред Бундестага германският канцлер Ангела Ме...

Постът, който вече заема, отваря големи възможности за Фон дер Лайен, но и носи големи рискове. Ако дребничката жена успее да спечели симпатиите на 185 000 войници и 70 000 цивилни, които служат в Бундесвера, и умело се разпорежда с бюджета от 33,3 млрд. евро, напълно възможно е да стане приемничка на Меркел, каквато е и целта й. Много е вероятно на изборите за Бундестага през 2017 г. Меркел да не издигне кандидатурата си за канцлер. В случай на провал обаче шансът политическата кариера на Фон дер Лайен да приключи безславно, не е никак малък. Все пак много мъже са се проваляли с гръм и трясък на този пост в последните години, а и самата тя призна, че се хвърля в блатото на неизвестностите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа