Германия заплашва членките на ЕС с по-малко пари, ако не приемат задължителните квоти за бежанци

4940
Германия заплашва членките на ЕС с по-малко пари, ако не приемат задължителните квоти за бежанци
Снимка: Gettyimages.com

Германия ще настоява за приемане на задължителните квоти за преразпределение бежанци в Европа, като заплашва с ограничаване на европейското финансиране. Това стана ясно от изказвания на членове на германското правителство на фона на невъзможността вътрешните министри на общността да въведат задължителното разпределение. Чехия, Словакия, Румъния и Унгария се противопоставиха на решението, което бе отложено за ноември.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви, че Европейският съюз трябва да окаже натиск на страните членки, които са против разпределянето на бежанци. В интервю за германската телевизия ZDF той заяви, че Берлин ще предложи да бъдат преразгледани и намалени структурните фондове от ЕС за държавите, които са срещу квотите, предаде БНР.

Унгария обяви извънредно положение заради бежанците

Правителството на Унгария обяви извънредно положение в два региона в южната част на страната във връзка с наплива от бежанци, предаде R...

В интервюто за втори канал на германската обществена телевизия Де Мезиер посочи, че ЕС все още е далеч от постигане на споразумение за дългосрочни квоти за бежанци. "Затова смятам, че трябва да обсъдим начини за оказване на натиск", подчерта той, като добави, че някои от страните, които се противопоставят на квотите, получават пари от структурните фондове на ЕС, като според него щяло да е справедливо те да получават по-малко средства.

Бежанският проблем за Европейския съюз е по-опасен, отколкото гръцката криза, заяви от своя страна в Берлин вицеканцлерът и председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел. След приключването без резултат на вчерашните преговори на вътрешните министри на страните от ЕС, които се проведоха в Брюксел, Габриел предложи да се свика извънредна среща.

"Трябва да си даваме ясно сметка, че на карта е поставено европейското единство. Ако не бъде постигнато споразумение по проблемите с мигрантите, под заплаха ще се окаже финансовото планиране на ЕС“, каза Габриел, цитиран от БГНЕС.

Според него е недопустимо Германия единствена да плаща. „Всички искат да получат пари, но не искат да поемат отговорност“, заяви вицеканцлерът. Той отбеляза, че Федералната република е страна със силна икономика, но тя не е способна сама да се справи с разрешаването на кризата, предизвикана от растящия поток бежанци.

Папата: Бежанската криза е заради системата, кланяща се пред "бога на парите"

Сегашната бежанска криза е резултат от „злата, несправедлива“ социално-икономическа система, която се прекланя пред &bdqu...

Заместникът на Ангела Меркел пък не изключи, че ако партньорите по ЕС не желаят да проявят солидарност, Берлин може да съкрати средствата, които отделя за осъществяването на европрограмите.

Зигмар Габриел смята, че трябва да се разшири помощта за Турция, Йордания и Ливан, в която са настанени милиони сирийски бежанци. „САЩ и страните от Персийския залив също са задължени да дадат своя принос за решаването на този проблем“, подчерта германският вицеканцлер.

Междувременно потокът от бежанци към Германия не секва и въпреки граничния контрол в страната през последното денонощие са влезли около 1000 души. Германското общество все още одобрява политиката на прием на бежанците, като според последните проучвания две трети от германците не се притесняват от новодошлите. Една трета обаче смятат, че потокът трябва да спре, иначе Германия няма да се справи с интеграцията на чужденците.

В Лайпциг за пореден път бе организиран протест на антиислямската организация "Пегида", но той бе разпръснат от полицията. Част от участниците в него, определяйки се като футболни фенове, хвърляха бутилки срещу полицаите и автомобилите им.

МВнР с указания за пътуващите за Австрия и Словакия

По сведение от посолството на България във Виена, поради усложнената миграционна обстановка, от австрийска страна се извършва засилен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа