X
 
 

Германска компания тества 5-часов работен ден

2052 1
Германска компания тества 5-часов работен ден
Снимка: Lucky Bansko
Германска компания тества 5-часов работен ден, при който служителите проверяват електронна поща само два пъти и малките разговори са забранени, съобщава Business Insider. Има уловка - служителите трябва да се откажат от телефоните си.

Rheingans Digital Enabler е консултантска фирма със седалище в Германия, която е иноватор в планирането. Малко компании предлагат много гъвкаво работно време дори и в Германия.

Lasse Rheingans, главният директор на компанията, заяви, че прилага по-кратък работен ден, за да осигури повече време с децата си. Той прилага своята формула върху работния процес на служителите си, за да им гарантира баланс между личен и професионален живот - основна причина за психичното здраве, според последните изследвания.

България е на последно място в ЕС по гъвкаво работно време

Идеята за 5-часовия работен ден е да се въведат по-гъвкави граници на работното време. Трудовото законодателство позволява да се въведе...

Но за да се гарантира, че компанията му може да работи със същата ефективност в по-малък срок, служителите на Rheingans налагат на телефона си да оставят телефона си и да поддържат малки разговори до минимум. Работниците проверяват само имейлите на фирмата два пъти на ден, а срещите обикновено са 15 минути или по-кратки.

Според мениджърския екип на компанията, концентрираната работа в по-малко часове, помага за намаляване на синдрома "burnout" или прегряването от работа. Също така проучвания показват, че ограничаването на използването на телефона може да увеличи производителността.

Екипът се позовава на проучване на университета в Тексас-Остин от 2017 г., което установи, че хората имат емоционална привързаност към телефоните си, поради което те могат да бъдат по-разсейващи от другите ежедневни предмети в обкръжението ни.

Прекалено многото работа също може да има пагубно въздействие върху тялото ви. Сахар Юсеф, когнитивен невролог, който се консултира с компаниите как да повишат производителността, заяви, че преминаването в 22 часа без сън има същите биологични въздействия, както и 0,08 промила алкохол в кръвта. Правенето на почивки и поддържането на стабилно ниво на глюкоза в кръвта (т.е. закуска) помага за по-добра ефективност на работния процес.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    През камунизъма (онова хубаво старо време) работехме по 6 дни в седмицата, а в неделя се забавлявахме с Ленински съботници (що им викаха съботници, а ги правехме в неделя?!), отработване на празнични дни, наваксване на изоставането на плана, селскостопански бригади, санитарни полудни и ред такива комунистически забавления. Голяма веселба беше, нищо не знаят сега младите! А сега лошите капиталисти виж още ›› ще лишат бедния работник от телефона му през работно време?!?!