Глас от руската Дума: Биещите се за "Вагнер" затворници могат да станат депутати

2575
Глас от руската Дума: Биещите се за "Вагнер" затворници могат да станат депутати
Снимка: Getty Images

Затворниците, които бяха наети от частната военна компания "Вагнер" за фронта в Украйна и се завърнаха в Русия, може да станат депутати. Това заяви народният представител от руската Държавна дума Андрей Гурульов, цитиран от Moscow Times. Той е част от "Единна Русия" - партията на Владимир Путин, и е член на комисията по отбрана.

Според Гурульов затворниците, вербувани от Евгений Пригожин за войната, имат необходимите компетенции за депутати. "Защо бившите военни да не станат добри политици? Хора с широк кръгозор, с добро образование. Да, те са били затворници по различни членове (на Наказателния кодекс - бел. ред.), но доброволно са защитавали Родината си", каза той пред УРА.

Украйна ще внесе резолюция в ООН за създаване на специален трибунал срещу Русия

ООН трябва да създаде специален трибунал за разследване на престъпленията на руска агресия срещу Украйна, заявиха от Киев. Властите в с...

"Още повече, че дори и в ЧВК "Вагнер", където има доста твърд подход към изпълнението на бойните задачи", добави депутатът.

По-рано Гурульов заяви, че се отнася "с голямо уважение" към собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и създадената от него организация. Въпреки факта, че руското законодателство изрично забранява частните армии, законодателят оправдава съществуването на "Вагнер" с това, че те са "по цялата планета".

ОЩЕ: "Вагнер" на Пригожин откри клон в Сърбия, нарече го "център за приятелство"

В същото време законът "За избиране на депутати в Държавната дума" забранява да бъдат избирани хора, осъдени за сериозни престъпления.

Готвача на Путин иска Бахмут, за да заграби ценни ресурси, твърдят САЩ

САЩ са на мнение, че основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е заинтересован да поеме контрола върху солта и ...

Припомняме, че по време на кампанията си в руските затвори Готвача на Путин, както е известен Пригожин, обещаваше помилване на тези, които се включат във „Вагнер“ и се върнат живи след поне 6 месеца на фронта в Украйна. В началото на тази година излезе информация, че създателят на частната армия е обявил заличаване на криминалните досиета на първите затворници, които успя да наеме. Това обяви самият Пригожин пред РИА Новости.

Въпреки това се оказва, че уж помилваните затворници, наети от ЧВК "Вагнер", в действителност продължават да се водят осъдени и са под административен надзор, написа Олга Романова, лидер на общественото движение "Русь Сидящая" в профила си във Facebook, позовавайки се и на адвокати. Според нея всички затворници, които бяха показани във видеото с Пригожин, са били татуирани със символите на "Вагнер" и ще бъдат призовани отново във войната след 45 дни - но не директно на фронта, а за „формиране на диверсионни групи“.

Същото коментират и от Института за изучаване на войната (ISW). Според доклада им твърденията на Пригожин за помилвания са единствено опит да получи по-голямо политическо влияние. Нито един официален руски правителствен източник не е коментирал тези затворници и дали наистина са били помилвани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа