Гърция предупреди за заплаха от сериозен конфликт с Турция

11988
Гърция предупреди за заплаха от сериозен конфликт с Турция
Снимка: iStock

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в които предупреди за заплахата от сериозен конфликт с Турция.

В писмата, изпратени на 5 септември, Дендиас обръща внимание на "последната поредица от подстрекателни изявления" на турския президент Реджеп Ердоган. Външният министър цитира изявления, според които Гърция е окупирала островите в Егейско море и турският лидер заплашва, че Гърция ще плати висока цена.

Гърция не възнамерява да отговори на Анкара

Медиите в Гърция подробно отразяват острата реч на турския президент Ердоган, определяйки я като "директна заплаха" и "поставяне под въ...

"Тези публични изявления на президента на Турция говорят сами за себе си. Те са непредизвикани, неприемливи и обиждат Гърция и гръцкия народ. Откровено заплашителният им характер и тон са толкова очевидни, че разсейват всяко съмнение относно тяхната цел, както и всяко твърдение, че те са предназначени изключително за вътрешни цели във връзка с предстоящите избори в страната“, пише Дендиас.

Според него "изключително агресивната реторика" на самия турски президент е последвана и от други високопоставени турски служители. „Тази реторика е съчетана с рязко увеличаване на случаите на нарушаване на суверенитета на моята страна в Егейско море и югоизточното Средиземноморие“, каза Дендиас, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че подобни изявления допълнително поляризират ситуацията и насаждат у турския народ омраза, вражда и презрение към гръцките съседи, като по този начин правят перспективите за сближаване още по-илюзорни.

"Турското ръководство очевидно е предпочело да представи бъдещата агресия като вече подготвена и, което е по-важно, като оправдано действие от страна на Турция", каза гръцкият външен министър. Според него поведението на Турция спрямо Гърция трябва да бъде осъдено от цялата международна общност.

Ердоган отправи заплахи към Гърция: Гърцийо, погледни историята

Турският президент Реджеп Ердоган отправи реч пълна със заплахи към Гърция. Той призова Атина да вземе поука от историята и да не забра...

Подобно писмо беше изпратено от постоянния представител на Гърция в ООН до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с молба да разпространи писмото като официален документ на Общото събрание на ООН.

ОЩЕ: Ердоган: Гърция не е на нашето ниво

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа