Хиляди испанци протестираха срещу правителството на социалиста Санчес

3395
Хиляди испанци протестираха срещу правителството на социалиста Санчес
Снимка: Getty Images

Хиляди хора с испански знамена изпълниха центъра на Мадрид като част от протест срещу правителството на премиера Педро Санчес, съобщиха местни и чуждестранни медии. Митингът беше свикан от различни асоциации, подкрепени от дясноцентристката Народна партия (PP), крайнодясната партия „Вокс” и лявоцентристката Гражданска партия (Ciudadanos).

Протестиращите се противопоставиха категорично на решението на испанското централно правителство да замени члена от наказателния кодекс „бунт“, по който бяха осъдени много лидери на процеса за независимост на Каталуния, с члена „масови безредици в тежка форма“, довели до значително намаляване на наказанието за това престъпление. Протестиращите са убедени, че сегашното правителство прави отстъпки на сепаратистите, представлявайки значителна заплаха както за демократичните ценности на страната, така и за нейната конституция, предава БГНЕС.

"Важно е да поддържаме контакт и с Путин": Испанският премиер се обяви за преговори с руския президент

Испанският премиер Педро Санчес призова за преговори с руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна в коментар ...

„Изправени срещу най-лошото правителство в историята на демокрацията, правителство на лъжите и договори на тъмно с врагове на конституционния ред и единството на нацията, ние дойдохме там, където трябваше да дойдем“, заяви лидерът на „Вокс” Сантяго Абаскал, единственият лидер на трите опозиционни партии, който лично участваше в протеста.

Освен това някои организатори на акцията са сигурни, че премиерът Санчес не може да спаси гражданите на страната от икономическата криза, растящите цени на електроенергията, горивата и хранителните кошници.

Според полицейски служители в демонстрацията са участвали около 80 000 души. Организаторите на акцията обаче споделят, че по улиците на града са излязли повече хора.

В Каталуния на 1 октомври 2017 г. по инициатива на генералитета, оглавяван от Карлес Пучдемон, и противно на позицията на испанските власти и решението на Конституционния съд, се проведе референдум за независимост. Въз основа на резултатите от гласуването (избирателна активност беше 43%, 90% гласуваха „за“), парламентът на Каталуния обяви независимост.

Испанският премиер поиска по-високи данъци за бизнеса (ВИДЕО)

Премиерът на Испания Педро Санчес поиска от световните елити да дадат своя принос за преодоляване на неравенството и икономическата нес...

След това испанското правителство въведе пряко управление в автономната общност и разпусна парламента, а няколко членове на генералитета, включително Пучдемон, напуснаха страната. Върховният съд на Испания през 2019 г. осъди 12 каталунски политици, останали в Испания. Девет души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор. Трима бяха признати за виновни за неподчинение и получиха глоби. Освен лишаване от свобода, присъдите включват и лишаване от право да заемат държавни длъжности. Присъдата предизвика бунтове в автономната общност. Испанското правителство обяви помилване на затворниците в края на юни 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа