Холандците не искат имигранти от Източна Европа

14875
Холандците не искат имигранти от Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Две трети от холандците вярват, че новопристигащите от България и Румъния може да бъдат в тежест на социалната система, пише ирландският вестник "Айриш таймс", цитиран от БГНЕС.

Ново проучване показва, че традиционно либералните жители на Ниската земя имат крайно отношение към имиграцията, което е доста необичайно. Близо две трети от населението смята, че новопристигащите българи и румънци може да затруднят социалната система и ще станат част от криминалния контингент на страната.

Проучването на Холандския институт за социални изследвания (ХИСИ) добавя допълнителни трудности към пречките пред министър-председателя Марк Рюте и либералното коалиционно правителство в навечерието на европейските избори. Кабинетът на Рюте стартира проект, който да опровергае популистките твърдения, с които Работническата партия в Холандия заяви, че има безработица заради евтината работна ръка от Източна Европа. Изследването на ХИСИ е в пълно противоречие на правителствената теза.

Резултатите показват, че 6 от 10 холандски гласоподаватели смятат, че в страната вече има "твърде много" имигранти от Източна Европа, дори преди отпадането на ограниченията за България и Румъния на 1 януари 2014 година. 47% са убедени, че склонните да работят за по-ниско заплащане източноевропейци на практика "отнемат работата на холандците".

В същото време, 50% от тях изразяват притеснения за увеличение на престъпността и обществено напрежение в районите, където е съсредоточена голяма част от имигрантите. Натискът върху държавните средства, за жилищно настаняване например, ще влоши ситуацията, в случай на силен наплив от България и Румъния.

Понастоящем броят на гражданите от различни страни членки на ЕС в страната е около 600 000 души. Само 20 000 от тях са потърсили помощ за безработица или социално подпомагане.

Тази теза се подкрепя и от румънският посланик в Холандия г-жа Ирени Комаросчи, която не вярва да има голям наплив от румънци в Холандия. "Ако все пак има увеличение на румънските имигранти, то те ще бъдат от полза на страната, защото са високо квалифицирани, трудолюбиви и с желание за интеграция", казва посланикът на Холандия Ирени Комаросчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа