И ЕС ще посредничи официално за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах

1235
И ЕС ще посредничи официално за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах
Снимка: Getty Images/Guliver

След като САЩ - чрез държавния секретар Антъни Блинкен - се яви като посредник за мир между Армения и Азербайджан, сега и Европейският съюз се включва в тази роля.

ЕС стартира гражданска мисия в Армения, за да помогне за разрешаването на ситуацията в Нагорни Карабах, както се съобщава изявление на Съвета на ЕС от днес. Мисията (EUMA) е в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.

Москва: Мисията на ЕС в Армения ще изостри противоречията

Гражданската мисия на Европейския съюз, стартирала в помощ на наблюдението на нестабилната граница на Армения с Азербайджан, ще подхран...

ЕUМА е официално създадена с решение на Съвета на ЕС от 23 януари 2023 г., гласи съобщението. Чрез разполагането ѝ от арменската страна на армено-азербайджанската граница, целите са да се допринесе за стабилността в граничните райони на Армения, да се изгради доверие и човешка сигурност в засегнатите от конфликти райони и да се осигури благоприятна среда за усилията за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан, подкрепяни от ЕС, пише в документа.

Общият брой на служителите, които ще са само цивилни, ще бъде приблизително 100, включително около 50 невъоръжени наблюдатели.

Оперативният щаб на мисията ще се намира в Егегнадзор, в арменската провинция Вайотс Дзор. Маркус Ритер ще бъде ръководител на мисията.

В писмо до върховния представител, получено на 27 декември 2022 г., министърът на външните работи на Армения прикани ЕС да разположи гражданска мисия в Армения. EUMA е неутрална мисия без изпълнителни функции, която ще има двугодишен мандат.

Ереван: Армения е подложена на натиск да се присъедини към Русия-Беларус

Армения е подложена на силен натиск да се присъедини към "съюзната държава" на Русия и Беларус и да отвори "екстериториален коридор" къ...

EUMA беше предшествана от Капацитет за наблюдение на ЕС в Армения (EUMCAP). В рамките ѝ бяха разположени наблюдатели на ЕС от мисията за наблюдение в Грузия от 20 октомври до 19 декември 2022 г.

Припомняме, че по-рано през февруари Армения завърши работата по проекта за споразумение за установяване на мир и отношения с Азербайджан. Ереван изпрати предложенията на Баку.

Дни по-късно азербайджанският президент Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян се срещнаха за преговори за Нагорни Карабах за пръв път от няколко месеца насам. Ереван отново повтори, че иска дългосрочен мир и стабилност в спорния регион. Алиев обаче нарече стъпката „недостатъчна“.

Армения: Руските миротворци се провалиха с мисията си в Нагорни Карабах

Арменският премиер Никол Пашинян не е никак доволен от действията на руските "мироопазващи сили", които трябваше да посредничат за разр...

Все пак там беше и Блинкен, което е най-впечатляващо заради разполагането на руски „мироопазващ“ контингент. Всичко това може да се тълкува като евентуална бъдеща загуба на позиции на руския диктатор Владимир Путин в този важен за него регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа